Coronavaccin

Fortsatt svårt få läkare ta nya coronavaccinet

Publicerad 9 januari 2021 kl 21.09

Vetenskap. Många amerikanska läkare ställer sig kallsinniga till de nya coronavaccinen, berättade Fria Tider i tisdags. Nu rapporterar AP att en så stor andel som 80 procent av personalen på vissa sjukhus i USA vägrar att vaccinera sig.

Gilla artikeln på Facebook

Personal inom sjukvården tillhör de grupper som först erbjuds de nya vaccinen från Pfizer och Moderna när USA massvaccinerar sin befolkning mot covid 19. Men som Fria Tider tidigare rapporterat väljer en betydande andel av sjukvårdspersonalen att tacka nej till vaccinering.

Enligt AP är antalet anställda inom sjukvården som inte vill ta de nya coronavaccinen "överraskande stort". På vissa arbetsplatser har så många som 80 procent valt att inte vaccinera sig.

– Jag tror inte att någon vill vara försökskanin. Jag är själv forskare och vill efter moget övervägande helt enkelt se vad forskningsdatan utvisar. Och ge mig all data, säger hjärtkirurgen Stephen Noble till AP.

Själv har han bestämt sig för att avvakta med att vaccinera sig och säger att han kanske kommer att göra det i april eller maj.

En sjuksköterska i Texas som AP har talat med, Stormy Tatom, säger att hon inte tänker vaccinera sig nu eftersom vaccinet på längre sikt kan visa sig ha biverkningar som inte är kända idag. Hon uppskattar att åtminstone hälften av hennes kollegor resonerar likadant.

Det är i nuläget inte känt vilka biverkningar de nya vaccinen kan ha på lång sikt eftersom de kliniska studierna ännu inte är klara. Modernas och Pfizers fas 3-studier av vaccinen planeras vara avslutade först om två år.

Av samma skäl är det inte heller känt hur länge vaccinen skyddar mot covid-19.

"Varaktigheten för vaccinets skyddseffekt är okänd eftersom den fortfarande håller på att fastställas i pågående kliniska prövningar", står det på den för vårdpersonal avsedda bipacksedeln för Pfizers covid-vaccin Comirnaty.


Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Vetenskap

EU godkänner mask som människoföda. Stort genombrott för "klimatsmarta" insektsdieten.0 

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0