Imam döms för antisemitism

Publicerad 2 september 2019 kl 11.34

Lag & Rätt. En imam döms nu för hets mot folkgrupp sedan han på arabiska uttalat sig nedsättande om judar i ett tal på ett sätt som utgör åsiktsbrott.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i juli 2017 som Svensk-Palestinska centret i Helsingborg anordnade en demonstration på Gustav Adolfs torg i Helsingborg.

Den åtalade 39-årige imamen blev på plats ombedd att hålla ett tal.

Han har förklarat för rätten att demonstrationen handlade om Israels begränsning av tillgången till al-Aqsamoskén i Jerusalem.

Under talet, som var på arabiska, ska han bland annat ha sagt att judarna är "apornas och svinens avkommor", skriver Helsingborgs tingsrätt i ett pressmeddelande.

Talet filmades och mannen har medgett att han sagt så som det beskrivits i åtalet. Han håller också med om att hans uttalanden har varit missaktande. Han har däremot sagt att missaktningen inte var riktad mot judar utan mot den israeliska regimen.

Tingsrätten påpekar att ordet jude inte är synonymt med regimen i Israel och anser det är klarlagt att "missaktningen" riktades mot judar med syftning på deras religion. Uttalandet utgör därför åsiktsbrott.

– Vi tycker att det framgår av talet i sin helhet att uttalandet avsåg judar med syftning på deras religion, inte regimen eller militärmakten, säger rättens ordförande, lagmannen Ylva Norling Jönsson.

Mannen döms för hets mot folkgrupp. Brottets straffvärde motsvarar ett kortare fängelsestraff. Men mannen är ostraffad sedan tidigare och det saknas särskild anledning att befara att han kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet, anser rätten. Därför bestämmer tingsrätten påföljden till villkorlig dom och 60 dagsböter om 50 kronor. Han ska även betala 800 kronor till brottsofferfonden.

– Det hade krävts att mannen tidigare dömts för likartad eller annan allvarlig brottslighet för att det här skulle bli ett fängelsestraff. Den villkorliga domen har en prövotid på två år. Skulle han begå nya brott under den tiden kan den villkorliga domen ersättas av ett annat straff, säger Ylva Norling Jönsson.


Nyheter från förstasidan

Massiv explosion i Lund: Kvinna skadad i "otroligt kraftig smäll"

Enormt kraftig smäll i centrala Lund i natt. Betonghusen skakade, en matbutik har blivit utblåst och folk flydde ut genom fönster.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jan Tullberg. Märkliga liberala konspirationsteorier om alternativmedia.0 

Mer från Lag & Rätt

Afghanen kräver ny rättegång mot ASAP Rocky

Känner sig missnöjd.. Vill att rapparen döms för våld med glasflaskor.0 

Elever skämtade om Hitler – nu åtalas 14 för "hets"

Skojade till det med "Hitlermustasch" på idrottslektion.. Eleverna, som är i 16-årsåldern, åtalas för "hets mot folkgrupp".0 

"Helt ny bevisning" ska fria ASAP Rocky

Påstås vara "avgörande".. Friande dom vore förödande för Sveriges trovärdighet.0 

Kämpade för könsneutrala toaletter – greps för pedofili

Lokalpolitikern lanserade HBTQ-kampanj.. Nu misstänks han för nio fall av sexuellt ofredande mot barn.0 Plus

Sidor

Vetenskap

Banbrytande läkemedel föryngrar människor. Forskarna själva chockade av resultatet.0 Plus

Ny storstudie avslöjar IQ-skillnaderna mellan vita och svarta. Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0