Imam döms för antisemitism

Publicerad 2 september 2019 kl 11.34

Lag & Rätt. En imam döms nu för hets mot folkgrupp sedan han på arabiska uttalat sig nedsättande om judar i ett tal på ett sätt som utgör åsiktsbrott.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i juli 2017 som Svensk-Palestinska centret i Helsingborg anordnade en demonstration på Gustav Adolfs torg i Helsingborg.

Den åtalade 39-årige imamen blev på plats ombedd att hålla ett tal.

Han har förklarat för rätten att demonstrationen handlade om Israels begränsning av tillgången till al-Aqsamoskén i Jerusalem.

Under talet, som var på arabiska, ska han bland annat ha sagt att judarna är "apornas och svinens avkommor", skriver Helsingborgs tingsrätt i ett pressmeddelande.

Talet filmades och mannen har medgett att han sagt så som det beskrivits i åtalet. Han håller också med om att hans uttalanden har varit missaktande. Han har däremot sagt att missaktningen inte var riktad mot judar utan mot den israeliska regimen.

Tingsrätten påpekar att ordet jude inte är synonymt med regimen i Israel och anser det är klarlagt att "missaktningen" riktades mot judar med syftning på deras religion. Uttalandet utgör därför åsiktsbrott.

– Vi tycker att det framgår av talet i sin helhet att uttalandet avsåg judar med syftning på deras religion, inte regimen eller militärmakten, säger rättens ordförande, lagmannen Ylva Norling Jönsson.

Mannen döms för hets mot folkgrupp. Brottets straffvärde motsvarar ett kortare fängelsestraff. Men mannen är ostraffad sedan tidigare och det saknas särskild anledning att befara att han kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet, anser rätten. Därför bestämmer tingsrätten påföljden till villkorlig dom och 60 dagsböter om 50 kronor. Han ska även betala 800 kronor till brottsofferfonden.

– Det hade krävts att mannen tidigare dömts för likartad eller annan allvarlig brottslighet för att det här skulle bli ett fängelsestraff. Den villkorliga domen har en prövotid på två år. Skulle han begå nya brott under den tiden kan den villkorliga domen ersättas av ett annat straff, säger Ylva Norling Jönsson.


Forskargruppen "väldigt entusiastisk." Upptäckten: Aknebakterierna frossar på näring i din kropp.0 Plus

Hade afghansex på HVB-hemmet. Den 45-åriga politikern var nämndeman för S i samma tingsrätt som dömer henne.0 Plus

Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans heder.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jan Tullberg. Problemet med vårt etablissemang är inte i första hand inkompetensen – utan mesigheten.0 

Mer från Lag & Rätt

Publicerade filmen från Christchurch – döms till fängelse

Fälls för "yttrandefrihetsbrott" för publiceringen på Nordfront.. Tingsrätten: "En inskränkning i yttrandefriheten som är nödvändig i ett demokratiskt samhälle."0 

Sveriges unga muslimer tvingas återbetala statsbidrag

"Brustit i kravet att respektera demokratins idéer.". Organisationen ska ha gått att knyta till personer med kritiska åsikter om både judar, Israel och homosexuella män.0 

Sidor

Vetenskap

Genetiska könsskillnader skapar balans i naturen. Dragkamp mellan könen upprätthåller den genetiska mångfalden.0 

DN-profilen: Svenskars skryt om "vallonblod" kan leda till ny Förintelse. "Inte ett dugg harmlöst utan tvärtom väldigt allvarligt." 0 Plus

Kultur

1.000 klassiska svenska skillingtryck nu på nätet. Tryckta visorna spelade stor kulturhistorisk roll.0 

Löfven: Brottslighet beror inte på invandring. Försvarar Agenda-intervjun. 0