Maria Celander och Ingrid Carlqvist.

Ingrid och Maria frias från åsiktsbrott

Publicerad 23 november 2020 kl 12.11

Lag & Rätt. Ingrid Carlqvist och Maria Celander åtalades för "hets mot folkgrupp" för en artikel som någon annan skrivit. Men nu frias den invandringskritiska journalistduon av Helsingborgs tingsrätt.
"En seger för yttrandefriheten!" skriver Celander på Twitter.

Gilla artikeln på Facebook

Målet rörde en artikel undertecknad Ulrika Hallgren med rubriken "Faran med allt fler muslimer på apoteken" som publicerades på ingridochmaria.se i slutet av juli 2019.

I texten varnar skribenten för att att det kan bli problem med muslimska apoteksanställda "när samhällskollapsen kommer" eftersom "dessa hellre delar ut livsnödvändiga mediciner till sina muslimska bröder och systrar än till 'otrogna' svenskar".

En person i 40-årsåldern i Lund fick fram artikeln på sin mobiltelefon via Google och ringde polisen. Personen har ett manligt förnamn men är folkbokförd som kvinna.

Efter att det misstänkta åsiktsbrottet utretts av polisens "demokrati- och hatbrottsgrupp" i södra Sverige valde kammaråklagare Linda Seger att väcka åtal för åsiktsbrottet hets mot folkgrupp. Enligt stämningsansökan uttrycks i artikeln "missaktning för en folkgrupp (muslimer) med syftning på trosbekännelse".

Ingrid Carlqvist och Maria Celander uppgav att de inte kunde minnas vem av dem som publicerade artikeln. Ingridochmaria.se saknar utgivningsbevis, men båda två åtalades eftersom åklagaren ansåg att de båda är ansvariga för sajten.

Helsingborgs tingsrätt slår i sin dom fast att det är utrett att Carlqvist och Celander "tillsammans och i samförstånd" publicerat artikeln och att den fått sådan spridning som krävs för att man ska kunna dömas för hets mot folkgrupp.

Domstolen anser dock att "de nedsättande uppgifterna om muslimer som artikeln ger uttryck för inte är av sådan natur att yttrandefriheten bör ge vika".

"Uppgifterna i artikeln får istället bemötas i en fri och öppen debatt. Åtalet ska sålunda ogillas", lyder domen.

Rådmannen Jonas Lindgren påpekar bland annat att hemsidan ingridochmaria.se "är av journalistisk natur" och "har till ändamål att publicera artiklar som inte ges utrymme på de större nyhets-eller mediabolagens hemsidor". Han konstaterar också att artikeln "gett upphov till en relativt livlig debatt i form av inlägg/kommentarer på den nu aktuella hemsidan, varvid ungefär hälften av debattörerna delar författarens farhågor medans den andra halvan inte gör det".

Maria Celander kallar den friande domen "en seger för yttrandefriheten".

I en kommentar till Fria Tider i samband med åtalet i augusti riktade hon hård kritik mot hets mot folkgrupp-lagstiftningen.

– Hela HMF-lagstiftningens premiss att om någon blir ledsen är det kriminellt är fullständigt absurd. Vi har redan lagar som reglerar olaga hot, anstiftan till våld, etc, det här är bara ren anarkotyranni för att tysta obekväma röster, sade hon.


Great Reset

"Great Reset", "Build Back Better"... Globala eliten påstås förbereda radikal dystopisk "ny världsordning" med Trump röjd ur vägen.0 Plus

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

USA förbjuder banker diskriminera politiskt

"Folkvalda, inte banker, ska bestämma vad som är lagligt".. Nu skärper federala bankmyndigheten OCC rätten till bankkonto för amerikanska individer och företag.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Vetenskap

Förbluffande upptäckten: Mytomspunna rymdsignalen skapades 1.800 ljusår bort. Platsen för den största rymdgåtan lokaliserad.0 Plus

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0