Maria Celander och Ingrid Carlqvist.

Ingrid och Maria åtalas – för text som någon annan skrev

Publicerad 19 augusti 2020 kl 17.31

Lag & Rätt. De invandringskritiska journalisterna Ingrid Carlqvist och Maria Celander åtalas nu för åsiktsbrottet hets mot folkgrupp. Orsaken är en kritisk text om muslimska apoteksanställda som publicerats på duons sajt ingridochmaria.se.
– Jag tycker att det är fullständigt löjeväckande, och ett stötande slöseri med skattepengar, säger Maria Celander om åtalet.

Dela artikeln

Artikeln, som är undertecknad Ulrika Hallgren och har rubriken "Faran med allt fler muslimer på apoteken", blev inskickad av en läsare och publicerades i slutet av juli 2019.

I texten varnar skribenten för att att det kan bli problem med muslimska apoteksanställda "när samhällskollapsen kommer" eftersom "dessa hellre delar ut livsnödvändiga mediciner till sina muslimska bröder och systrar än till 'otrogna' svenskar".

En person i 40-årsåldern i Lund fick fram artikeln på sin mobiltelefon via Google och ringde polisen. Personen har ett manligt förnamn men är folkbokförd som kvinna.

Efter att det misstänkta åsiktsbrottet utretts av polisens "demokrati- och hatbrottsgrupp" i södra Sverige valde kammaråklagare Linda Seger att väcka åtal för hets mot folkgrupp. Enligt stämningsansökan uttrycks i artikeln "missaktning för en folkgrupp (muslimer) med syftning på trosbekännelse".

Ingrid Carlqvist och Maria Celander uppger att de inte kan minnas vem av dem som publicerade artikeln. Ingridochmaria.se saknar utgivningsbevis, men båda två åtalas eftersom åklagaren anser att de båda är ansvariga för sajten.

I polisförhör har Ingrid och Maria nekat till brott och hänvisat till tryckfriheten.

– En journalists uppgift är inte att ta hänsyn till hur läsaren uppfattar det utan att kunna hjälpa människor att navigera i det nya samhälle vi lever i, sade Ingrid Carlqvist i sitt förhör.

Maria Celander uppger för Fria Tider att hon anser att hela åtalet är "löjeväckande" och "ett stötande slöseri med skattepengar".

– Ingrid och jag har tillsammans cirka 60 års erfarenhet av journalistyrket, och här får vi frågor om vi tror att någon kan bli kränkt av något vi publicerar? Hela den journalistiska gärningen går ut på att ställa frågor, stämma till eftertanke, ibland provocera och naturligtvis finns det alltid någon som möjligen kan känna sig kränkt. Det kan inte vara en journalistisk utgångspunkt huruvida någon möjligtvis kan ta illa upp, hur skulle det se ut? All relevant journalistik skulle bli omöjlig.

Hon fortsätter:

– Hela HMF-lagstiftningens premiss att om någon blir ledsen är det kriminellt är fullständigt absurd. Vi har redan lagar som reglerar olaga hot, anstiftan till våld, etc, det här är bara ren anarkotyranni för att tysta obekväma röster.


Nyheter från förstasidan

Växande vrede efter afghanmord på fransk pojke

Nu kokar det i Frankrike. Ung afghan och hans mamma gripna för mordet på Matisse, 15.0 

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.