Intelligenta bättre på att dölja "fördomar"

Publicerad 11 augusti 2013 kl 23.59

Politik.Intelligenta personer är inte mindre fördomsfulla – de är bara bättre på att uppträda politiskt korrekt, visar ny forskning.

Gilla artikeln på Facebook

Det är vid det årliga mötet på American Sociological Association som forskarna presenterar sin rapport om hur fördomsfulla olika grupper är, skriver Science Daily.

Forskarna har tillfrågat 20 000 vita amerikaner om deras inställning i sakfrågor och principfrågor gällande afroamerikaner och i samband med detta genomförde intervju­deltagerna ett intelligenstest.

Amerikaner: Svarta amerikaner mest rasistiska

Tvärt emot den etablerade uppfattningen fanns det inget egentligt samband mellan intelligens och så kallade fördomar mot svarta amerikaner. Istället menar forskarna att mer intelligenta vita bara är bättre på att dölja åsikter som de vet betraktas som politiskt inkorrekta.

– Mer intelligenta vita var mer benägna än mindre intelligenta vita att motsätta sig bostadssegregering och att stödja integration i skolorna och de var mer benägna att erkänna att rasdiskriminering förekommer på arbetsplatser, säger forskaren Geoffrey Wodtke som ledde studien till Science Daily.

Men det är mycket ord och liten verkstad, visar forskningen. När det kommer till att förespråka politiska program såsom obligatorisk placering av vita elever i afroamerikanskt dominerade skolor, eller till projekt för att bryta den etniska boendesegregationen, är tvärtom stödet mindre bland de med högre kognitiv förmåga än med låg.

– Förhållandet mellan principer och ställningstaganden i sakfrågor är mer paradoxala hos mer intelligenta vita, säger Wodtke.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Kultförfattaren Jim Goad förklarar hur vi hamnat här.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ytterligare 76 coronadöda i Sverige

Nästan 500 döda totalt. Smittan på svenska äldreboenden är ett stort problem, men övriga Norden har lyckats skydda sina äldre.0 

Ekonominyheter

Ingves krislån kan leda till personlig konkurs

Okänd fälla hotar styrelseledamöter i aktiebolag.. Svensk lagregel gör det omöjligt låna till kostnader i en kris.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Politik

SD vill öka restaurangbesöken

SD väljer motsatt väg i coronatider.. Partiets Kalmarbas vill dela ut presentkort för att få fler besöka restauranger och butiker.0 

SD-topp tonar ned demografins betydelse

Inte så viktigt Sverige befolkas av svenskar, enligt Mattias Karlsson.. I het ordstrid om huruvida vårt lands invånare ska bestå av svenskar eller av indier, araber och andra folkslag från tredje världen.0 Plus

30 år sedan "Luciabeslutet" stoppade asylinvandringen

Så gick det till när sossarna fick nog.. Carl Bildt öppnade sedan portarna igen – bland det första han gjorde.0 Plus

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0