Islamiska statens halshuggningar

Isis: Ge oss 200 miljoner dollar – annars halalslaktar vi kidnappade japaner

Publicerad 20 januari 2015 kl 12.12

Utrikes. Den muslimska terrorgruppen Islamiska staten hotar i en ny video med att skära halsen av två kidnappade japaner – om inte Japan betalar 200 miljoner dollar i lösensumma för de båda männen.

Gilla artikeln på Facebook

De båda japanerna i videoklippet har identifierats som den  47-årige frilansjournalisten Kenji Goto Jogo och Haruna Yukawa, som tycks ha kidnappats i egenskap av legosoldat.

Den mörkklädde islamisten i videon ger Japan en tidsfrist på 72 timmar att möta terrorgruppens krav, men Japan har redan svarat att man inte tillmötesgår terrorister och att den inställningen "förblir oförändrad", skriver SCMP.

Bakgrunden till hotet om att halalslakta de båda japanerna är att den japanske premiärministern Shinto Abe igår lovade 200 miljoner dollar i icke-militärt bistånd till de länder som drabbats av Islamiska statens terror.

– Det behöver inte sägas att stabiliteten i Mellanöstern är en grund för fred och framgång för hela världen, och självklart även för Japan, sade Abe under ett besök i Kairo.

Japan lovade redan för två år sedan 2,2 miljarder dollar i bistånd och Abe sade under gårdagen att han vill ge ytterligare 2,5 miljarder i humanitärt bistånd till Mellanöstern för att bättre kunna hjälpa de drabbade på plats, rapporterar SCMP.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Professor Paul Gottfried reder ut frågan som alla ställer sig. De ligger bakom västvärldens nya bisarra överideologi.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Wilmas mördare slipper livstids fängelse – hovrätten ändrar domen

Tishko Ahmed får bara 18 års fängelse. "Omständigheterna inte så synnerligen försvårande att det finns skäl för livstids fängelse."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Jättelik 2.000 år gammal kattbild hittad på berg. Arkeologernas häpnadsväckande fynd.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0