Konflikten i Ukraina

John Kerry på plats i Ukraina

Publicerad 5 februari 2015 kl 21.22

Utrikes. USA:s utrikesminister John Kerry är på plats i Ukraina för att föra samtal om det pågående inbördeskriget. Samtidigt väntas Nato fatta beslut om att upprätta små kommandocentraler i landet som ska vara beredda att agera mot Ryssland.

Gilla artikeln på Facebook

John Kerrys besök i huvudstaden Kiev betraktas som ett tecken på stöd till den ukrainska regeringen. Besöket har föranletts av ökad press att få slut på konflikten, som har intensifierats de senaste månaderna och krävt tusentals dödsoffer, varav hundratals civila.

Ukrainas president, Petro Porosjenko, menar att de senaste månadernas stridigheter borde sätta press på Nato att öka stödet till Ukraina, även vapen.

– Vi behöver en stark armé med moderna vapen, det kommer att hjälpa oss försvara civilbefolkningen mot attacker från terrorister, säger han till tyska Die Welt, syftande på de proryska rebellerna.

Amerikanska och europeiska regeringar har tidigare dragit från att genomföra vapenleveranser till den ukrainska armén. Men nu menar källor att den amerikanska regeringen börjar ompröva sin inställning.

Bedömare menar dock att vapenleveranser kan ge näring till ryska "konspirationsteorier" och driva konflikten till att i högre grad bli ett proxykrig mellan öst och väst, skriver SvD

Samtidigt som Kerry för samtal i Ukraina möts Nato-ländernas försvarsministrar. Försvarsalliansen väntas ta beslut om att upprätta små kommandocentraler som ska vara beredda att att agera vid eventuella hot från Ryssland.


Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0