Foto: Images of Money/CC

"Miljarder dollar försvunna i stöld"

Publicerad 27 juni 2012 kl 00.59

Ekonomi.Just nu pågår en jättelik världsomfattande bankstöld med sitt centrum i Storbritannien. Uppgifter gör gällande att det kan röra sig om mångmiljardbelopp som bankkunder har blivit av med, men det är inte klart hur mycket pengar som sammanlagt stulits då pengar fortfarande förs över till okända konton. Stölden inträffar enbart dagar efter det att hundratusentals brittiska bankkunder inte kunnat nå sina pengar på grund av "tekniska problem".

Gilla artikeln på Facebook

Det är brittiska Sky News som bekräftar att någon eller några hackat sig in på dataservrar tillhörande banker i flera olika länder och på så sätt lyckats överföra en ännu okänd summa pengar till ännu okända konton.

Sammanlagt har tolv banker drabbats och enligt en gemensam rapport från mjukvaruföretagen McAfee och Guardian Analytics har förövarna inside information. De båda företagen spekulerar i att upp emot två miljarder dollar har försvunnit i vad som kan vara en av de största stölderna i världshistorien.

Under helgen har de brittiska bankerna NatWest Bank och Royal Bank of Scotland och den irländska banken Ulster Bank haft likviditetsproblem och inte kunnat genomföra löneutbetalningar till tusentals av sina kunder, uppger BBC. Ulster Bank medger att uppemot 100 000 kunder har drabbats under helgen. NatWest Bank skyller problemen på "inkompetent IT-personal", men kritiker gör gällande att bankerna, som förra veckan nedgraderades av Moody's, helt enkelt är insolventa.

Det är ännu oklart om den senaste veckans händelser har något samband och McAfee och Guardian Analytics befarar att stölden fortfarande pågår. Det är inte bara brittiska banker som drabbats, utan även banker i Nord- och Sydamerika.


Fria Tider i Malmö

Kraftig stålkonstruktion håller gängen på avstånd. Butiksbiträdet till Fria Tider Plus: "Polisen gör ingenting, det är rena Chicago."0 Plus

Henrik Arnstad

Elaka tungor hånar DN-veteranens nya teori. Detta folkslag är trollkarlen Gandalf en rasistisk symbol för, enligt Henrik Arnstad.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Malmö ska "dygnet runt"-bevakas genom drönare

Polisens senaste metod mot kriminaliteten. "De ska hjälpa oss att förebygga och avbryta brott."0 

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.