Kandidatexamen i "måltids- och restaurangvetenskap" avskaffas

Publicerad 17 juni 2014 kl 11.02

Inrikes. Universitetskanslersämbetet ger omdömet "bristande kvalitet" till Umeå universitets tidigare kandidatutbildning i så kallad måltids- och restaurangvetenskap. Redan innan utvärderingen gjordes hade den kritiserade utbildningen lagts ned av universitetet.

Dela artikeln

Det är en så kallad universitetsutbildning inom gastronomi med inriktning mot kök som har utvärderats och fått omdömet bristande kvalitet. Förra hösten ersattes programmet av ett nytt treårigt gastronomiprogram med två inriktningar.

– Det nya programmet har en tydligare forskningsanknytning och planeras ge studenterna förutsättningar att kunna fortsätta sina studier på avancerad nivå och på sikt även på forskarnivå, säger Ute Walter, föreståndare, i ett officiellt uttalande från universitetet.

Universitetskanslersämbetet har utvärderat så kallade högskoleutbildningar inom "turismvetenskap", "måltidskunskap", "upplevelseproduktion", "service management" och "samhällsplanering".

Åtta av 17 granskade utbildningar har åtta fått omdömet bristande kvalitet.

"Högre utbildning" döljer arbetslöshet
Den nya inriktning på Sveriges så kallade högre utbildningar har fått kritik av bland annat litteraturvetaren Ebba Witt-Brattström, tidigare Södertörns högskola.

– I Sverige fungerar högskolorna regional- och arbetskraftspolitiskt, man gömmer undan en stor del av den unga generationen där, fast de inte vill studera och inte har några särskilda förutsättningar för akademiska studier, sade hon till Helsingforstidningen Huvudstadsbladet för två år sedan.

Witt-Brattström var öppet kritisk mot den svenska högskolefördumningen.

– Man ska inte använda högre utbildning för att dölja sin arbetslöshetsstatistik. Man ska inte tvinga unga människor att söka studielån och skaffa sig skulder för livet, i stället för ett hederligt jobb eller en riktigt bra utbildning.

För sex år sedan släppte Högskoleverket en rapport som granskade hur feminiseringen och fördumningen av högskolan kommer att påverka det svenska samhället. Man ville ta reda på vad det så kallade "kunskapssamhället" hade att erbjuda, när precis alla, även om de saknar så kallat läshuvud, förväntas studera på högskola. Resultatet var inte upplyftande:

"Vid horisonten tonar en märklig samhällsutveckling fram, ett lågutbildat manligt proletariat, ett högutbildat kvinnligt proletariat och en manlig maktelit på toppen", skrev myndigheten i en sammanfattning på DN Debatt.


Stor debatt i statsradion. Kallas för skattefinansierade marxister av schackexpert.0 Plus

Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Strandhäll lämnar politiken

Skyller på "SD" och "hat och hot". "Jag kommer inte att kandidera för en period till".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.