Foto: Holger Ellgaard/Commons

Kreugers villa till salu för 49 miljoner

Publicerad 9 maj 2012 kl 13.42

Inrikes.Den legendariske industrimagnaten Ivar Kreugers bostad "Villa Ugglebo" på norra Djurgården i Stockholm är till salu för 49 miljoner kronor, skriver Dagens Industri.

Gilla artikeln på Facebook

Villan är ritad av arkitekten Ferdinand Boberg och huvudbyggnaden mäter 292 kvadratmeter och är uppförd i slutet av 1800-talet.

Se bilder på villan här

Bland övriga ägare genom åren märks före detta VD:n för SOS Barnbyar Vanja Befrits. Enligt DI säljs villan av nuvarande ägaren Tobias Olsson, ansvarig för omvärldskontakter på läkemedelsjätten Astra Zeneca och platschef i Södertälje, där han nu arbetar med nedläggningen av läkemedelsjättens forskningsverksamhet på orten.

Ivar Kreuger var en av det tidiga 1900-talets största industrimän och i slutet av 1920-talet kontrollerade hans tändsticks- och finansimperium större delen av världens hela tändsticksproduktion. Kreuger använde sina resurser till att bygga upp stora delar av Europa efter första världskriget.

Efter börskraschen i New York 1929 fick Kreugers företag problem och hans död i Paris den 12 mars 1932 utlöste den så kallade Kreugerkraschen som ledde till att holdingbolaget Kreuger & Toll AB och dotterbolaget International Match Corporation i USA försattes i konkurs. Händelsen påverkade hela världen och var fram till Lehman Brothers konkurs 2008 förmodligen den enskilda företagskonkurs som påverkat flest människor världen över.


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.