Asylkaoset
Kroatiens premiärminister Zoran Milanovic

Kroatien ville bygga gränsstängsel – men Sverige stoppade dem

Publicerad 18 oktober 2015 kl 11.00

Utrikes. Kroatien öppnade för att bygga stängsel mot inflödet av invandrare från tredje världen. Därmed skulle den så kallade Västra Balkan-rutten kunna blockeras helt. Men mottagarländerna Sverige, Österrike och Tyskland har bett landet att fortsätta hålla gränsen öppen.

Gilla artikeln på Facebook

Tusentals illegala invandrare väller dagligen in i Kroatien, som är ett transitland under resan norrut inom EU. Fram till i fredags har de flesta sedan fortsatt via Ungern, men efter att ha byggt ett heltäckande stängsel stängde Ungern, natten till lördagen, gränsen mot Kroatien, rapporterade Fria Tider.

En handling som Kroatiens socialistiske premiärminister Zoran Milanovic tidigare har dömt ut som "oacceptabel". Och hans ungerske motpart, Viktor Orbán, var snabb att bita tillbaka:

– När de hör den kroatiske premiärministern ber jag ungrarna att inte lyssna till en kroatisk man, utan en hantlangare för Socialistinternationalen som har i uppgift att attackera Ungern.

Men nu verkar det som att även Milanovic har svängt i stängselfrågan. Under veckans EU-toppmöte ska han öppet ha frågat representanter för de svenska, österrikiska och tyska regeringarna om inte även Kroatien borde bygga ett stängsel vid gränsen för att stoppa invällningen.

Men de tre tillfrågade länderna – varav Tyskland och Sverige är de främsta mottagarna av migranterna – rådde honom att inte göra det, rapporterar Daily News Hungary.

Om rutten genom Kroatien stängdes skulle den så kallade Västra Balkan-rutten – den mest trafikerade migrationsrutten in till EU i år – i praktiken blockeras, eftersom Ungern redan har täckt hela gränsen mot Serbien, och delar av gränsen mot Rumänien, med stängsel.


Nyheter från förstasidan

25 förda till sjukhus efter explosion i centrala Göteborg

Totalt kaos med 22 ambulanser på platsen. Polisteorin: "Vi tror att det handlat om en enskild sprängladdning".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0