Terrormordet på Samuel Paty
Samuel Paty (t.v) och Dana Nawzar Jaf (t.h).

Kurdisk aktivist: Terrorist som halshögg lärare i Paris "mördades" av polisen

Publicerad 18 oktober 2020 kl 20.37

Utrikes. Den kurdiske aktivisten och skribenten Dana Nawzar Jaf anklagar fransk polis för att ha "mördat" den 18-årige tjetjenske terrorist som i fredags eftermiddag halshögg en historielärare i Paris. Det skriver Daily Mail.

Gilla artikeln på Facebook

Dana Nawzar Jaf, som bland annat brukar skriva för brittiska vänstertidningen New Statesman, skrev under gårdagen anklagande på Twitter om polisens insats efter det brutala terrormordet.

"Jag fördömer fullt ut den franska polisens brutala vettlösa mord på den misstänkte muslimen igår kväll. Macron och hans säkerhetsapparat måste förklara sig för allmänheten varför ett sådant oproportionerligt våld användes mot någon som misstänktes för ett knivbrott. Frankrike är i kris", skrev han.

Gärningsmannen bakom det brutala terrormordet, en 18-årig tjetjen som kom till Frankrike under våren, dödades av polis kort efter dådet. 18-åringen var knivbeväpnad och sköt mot polisen med ett pistolliknande föremål när de anlände till platsen. Poliserna besvarade elden och sköt ihjäl honom. Vapnet visade sig senare vara ett soft airgun.

Den kurdiske aktivistens inlägg väckte starka reaktioner i sociala medier och Twitter valde att ta bort det med hänvisning till att det bryter mot deras regelverk. I efterhand har Dana Nawzar Jaf hävdat att inlägget var avsett som sarkasm.

Samtidigt står han fast vid att det är fel att undervisa skolbarn om Muhammedkarikatyrer. "Att visa respektlösa karikatyrer av profeten Muhammed för muslimska barn är barnmisshandel", skriver Dana Nawzar Jaf.

Daily Mail uppger att Dana Nawzar Jaf, som har en stor muslimsk följarbas, förmodas ha kommit till Storbritannien från Irak 2009 som utbytesstudent och att han efter det stannat kvar i landet.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Jättelik 2.000 år gammal kattbild hittad på berg. Arkeologernas häpnadsväckande fynd.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0