Göran Lambertz begär nu själv att medierna ska publicera hans namn.

Kvinnan som anklagar Lambertz har gjort samma sak med flera andra män

Publicerad 16 mars 2021 kl 14.09

Lag & Rätt. Den kvinna som anklagar den före detta justitiekanslern och HD-domaren Göran Lambertz för våldtäkt har nyligen kommit med liknande anklagelser mot flera andra män. Hon står till och med åtalad för förtal för en falsk våldtäktsanklagelse.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Expressen hjälpte Lambertz – som nu själv uppmanar medier att publicera hans namn – kvinnan i samband med att hon åtalades för grovt förtal av en annan man.

Den mannen hade kvinnan polisanmält för våldtäkt år 2019. Hon skrev om det påstådda övergreppet i inlägg på sociala medier som fick stor spridning. Rättegången mot kvinnan för grovt förtal ska hållas i april.

Året innan, 2018, hade hon anmält ytterligare en man för våldtäkt. Han dömdes först i tingsrätten men friades av hovrätten, som konstaterade att bevisningen inte höll – ett anmärkningsvärt beslut eftersom det vanligtvis inte krävs någon traditionell bevisning för att döma en man för våldtäkt i Sverige.

Nu anklagar kvinnan, en juriststudent i 30-årsåldern, alltså även Göran Lambertz för våldtäkt – ett brott som hon påstår ha begåtts på julafton i Lambertz bostad i Uppsala.

I ett kontroversiellt beslut valde Uppsala tingsrätt i torsdags att häkta det före detta justitierådet.

– Jag kan konstatera att den här personen varit involverad som målsägare i tre liknande fall på fyra år. Det är anmärkningsvärt, säger Lambertz advokat Ola Salomonsson till Dagens Juridik.

Göran Lambertz har en drygt 40-årig juridisk karriär bakom sig och har bland annat varit hovrättsassessor i Svea hovrätt, jobbat på Justitiedepartementet och varit justitiekansler samt justitieråd i Högsta domstolen. Som justitiekansler drev han ett uppmärksammat projekt för rättssäkerhet i sexualbrottsmål och som justitieråd försökte han skärpa beviskraven genom egna tillägg i de domar som domstolen avkunnade, ofta utan att få majoriteten med sig.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Faller stort efter veckans börsnotering. Andra kryptovalutor dras med i raset.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0