Ledamöter i etiknämnd försökte stoppa studie om invandrarbrott

Publicerad 31 maj 2021 kl 11.16

Inrikes. Sex ledamöter i Regionala etikprövningsnämnden i Stockholm försökte stoppa en planerad studie om invandrares överrepresentation i brottslighet – med hänvisning till "de mänskliga rättigheterna". Det avslöjar Academic Rights Watch, ARW.

Gilla artikeln på Facebook

Stiftelsen Det Goda Samhället ansökte för ett par år sedan hos Regionala etikprövningsnämnden i Stockholm om etikprövning för en forskningsstudie.

Planen var att låta forskaren Göran Adamson vid Högskolan Väst studera hur "invandrares överrepresentation i den svenska kriminalstatistiken förändrats över tid".

Bakgrunden var att myndigheten Brottsförebyggande rådet, Brå, då sedan 2005 hade mörkat statistik om invandrares överrepresentation vid brott.

Nämnden, som bestod av 14 ledamöter, kom till slut fram till att forskningen kunde godkännas. Men hela sex ledamöter reserverade sig: Karin Edvardsson Björnberg, Kerstin Espman, Sven Ove Hansson, Stephan Hau, Margaretha Herthelius och Gunilla Johansson.

Ledamöterna hänvisade till att studien kunde leda till brott mot "de mänskliga rättigheterna".

"De utvalda faktorerna sammanfaller med gängse diskrimineringsskäl, och den förväntade effekten av studien är att den blir använd som stöd för diskriminering som strider mot de mänskliga rättigheterna. Eftersom den förväntade samhällsnyttan av studien är negativ blir resultatet av risk-nytta-avvägningen också negativ", skrev de.

När man tittar närmare på ledamöterna som reserverade sig blir deras motiv mer begripligt, konstaterar ARW.

"Tre anges i protokollet som företrädare för 'allmänna intressen'. Det gäller Kerstin Espman, Margaretha Herthelius och Gunilla Johansson. Sökning på nätet ger vid handen att Espman sitter i kommunfullmäktige i Täby, där hon representerar Miljöpartiet. Herthelius är styrelseledamot för Fria liberaler i Svenska Kyrkan. Johansson, slutligen, är pensionerad undersköterska med uppdrag för Socialdemokraterna", skriver ARW och fortsätter:

"Det vore således riktigare att säga att Espman, Herthelius och Johansson företräder vänsterliberala, snarare än allmänna, intressen."

Adamsons studie publicerades efter peer-review år 2020 i den internationella tidskriften Society, och är nu en av tidskriftens mest lästa artiklar, skriver ARW.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tjeckien: "Sverige muslimskt 2065"

Premiärministern varnar för utvecklingen. "Jag vill inte ha en enda asylsökare i Tjeckien, inte ens tillfälligt".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Inrikes

Larmet: Kvinnliga skogsägare inte feminister

Nya genusstudien.. Kvinnorna agerar också utifrån "maskulinitetsnormer" genom att såga med motorsåg.0 

V vill fälla Löfven om marknadshyror införs

Tänker agera före sommaren.. Men för att väcka en misstroendeförklaring i riksdagen måste partiet få stöd av något annat parti.0 

Vetenskap

Snabbt ökande förskrivning av adhd-läkemedel . Var tionde pojke i Sverige har nu fått diagnosen.0 

Enkelt test visar risken för alzheimer. Lundaforskarnas upptäckt.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0