Läget i ekonomin
Finansminister Magdalena Andersson (S).

Magdalena Andersson medger: "Sverige har stora problem"

Publicerad 12 maj 2017 kl 16.43

Ekonomi. Sverige har "stora problem" till följd av befolkningstillväxten och den ekonomiska kris som glöder i landets kommuner. Det medger nu finansminister Magdalena Andersson (S), skriver Dagens Juridik. Krisen beror på den stora och kostsamma asylinvandringen till Sverige de senaste åren.

Gilla artikeln på Facebook

I veckan släppte Sveriges kommuner och landsting (SKL) en rapport som konstaterar att en ekonomisk kris kommer drabba landets kommuner när de tar över ansvaret för att försörja de hundratusentals invandrare från tredje världen som regeringen släppt in i Sverige de senaste åren.

Hundratals nya skolor, gruppbostäder och idrotts­anläggningar behöver byggas samt kollektivtrafik och annan kommunal service rustas upp eftersom invandringen och allt fler äldre människor gör att befolkningen i Sverige ökar kraftigt.

"Kostnaderna har ökat unikt mycket under de senaste två åren, främst 2016, beroende på flykting­situationen", skriver SKL i den aktuella rapporten men konstaterar att det än så länge inte märkts så mycket hos kommunerna på grund av statens "flyktingmiljarder".

Staten håller successivt på att fasa ut de mångmiljard­bidrag som idag betalas ut till kommunerna för att försörja invandrarna. Totalt kommer 40 miljarder kronor saknas i kommunernas budgetar fram till 2020, om inget drastiskt görs, skriver SKL i sin rapport.

– Den demografiska utvecklingen, med fler barn och äldre, innebär att behovet av kommunsektorns verksamheter förväntas öka betydligt snabbare än vad skatteunderlaget gör, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL.

Nu medger även finansminister Magdalena Andersson (S) att det är "helt uppenbart att vi har stora problem", skriver Dagens Juridik på fredagen.

Enligt Andersson behövs nybyggen och mer personal. Och några större skattesänkningar kan det inte bli om problemet ska kunna lösas.

Denna slutsats stämmer överens med SKL:s rapport.

"De demografiska behoven trycker däremot på och sannolikt väntar såväl skattehöjningar som tuffa prioriteringar", skriver SKL.

Dessutom förväntas den svenska konjunkturen vända nedåt nästa år för att därefter förvärras.

Var pengarna ska komma ifrån är oklart, skriver Dagens Juridik, men Riksrevisionen har föreslagit en höjning av kommunalskatten med i genomsnitt två procentenheter alternativt att statsbidragen till kommunerna höjs med 50 miljarder kronor.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Våldsamma scener i Östeuropa. By gick samman för att hämnas sexmordet på 8-åringen.0 Plus

Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Ekonomi

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Krångliga "betalappar" ersätter kontanter

"Ett demokratiproblem".. Apparna tar över visar rapport från Coop, Trivec, Walley och Loomis pay.0 

Swish låg nere fjärde dagen i rad

Problem hos SEB på fredag, lördag och söndag.. På måndagen drabbades Swish återigen av problem – hos samtliga banker.0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Vänsterduons insats i "På spåret" hånas. Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson sågas.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcksspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0