Upploppen i Västsverige

Massiva bilbränder och upplopp i Göteborg och Trollhättan: 80-tal bilar förstörda

Publicerad 14 augusti 2018 kl 02.13

Inrikes. Ett mycket stor antal bilar sattes i brand eller vandaliserades i Göteborg och Trollhättan på måndagskvällen. Enligt SVT handlar det om ett 80-tal fordon som förstörts. Polisen säger att man aldrig varit med om något liknande. Troligen har attackerna samordnats, menar polisen.

Gilla artikeln på Facebook

Det liknar scener från ett krig. Under måndagskvällen sattes ett stort antal bilar i brand på olika platser i Göteborg och Trollhättan. 

Det första larmet kom klockan 21 på måndagen. Då fick polisen in flera samtal om "ungdomar" som tände eld på bilar vid Skolspåret i Hjällbo.

21.02 fick polisen in nya larm om svartklädda personer som tände eld på bilar vid parkeringen vid specialistsjukhuset på Frölunda Torg. De ska ha använt sig av molotovcocktails.

– Det här var organiserat. De ville göra så stor skada som möjligt. En bil sprängdes, det var helt galet. Jag var rädd, säger ett vittne till GT.

Polisen förklarar för GP att det kan handla om en attack som koordinerats via sociala medier.

Runt 23-tiden kom nya larm om bilbränder i Gårdsten och Tynnered.

– Det är närmare ett 60-tal bilar som brunnit eller vandaliserats på flera platser, och vi har hittat flera stenar och smällare, säger polisen Claes Dahlström från Frölunda torg vid 23-tiden till SVT.

Strax därefter uppdateras siffran till ett 80-tal bilar. Polisen säger också till SVT att man troligen aldrig varit med om något liknande innan.

I Trollhättan utsattes polisen även för stenkastning. GP skriver om upplopp, smällare och explosioner på platsen.

– När jag var vid torget och skolan för en stund sedan var det massor av folk där. Och jag kunde se att det varit omfattande skadegörelse på skolan och biblioteket, flera fönsterrutor är krossade, säger TTELA:s fotograf Joachim Nywall till GP.

Enligt tidningen har det under måndagskvällen inträffat bilbränder i Eriksbo, Frölunda, Gårdsten, Hjällbo, Tynnered samt i Trollhättan.

Nu sprids filmer i sociala medier på bränderna, som liknar scener från en krigsfilm. Enorm rökutveckling och stora områden bilar står i brand:


Coronavaccin

Blodbad vid jättelikt invandrarbråk. Migrationsverkets beslut: "Omänskligt" att skicka afghanen tillbaka till Ungern trots avslag på asylsökan.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Ungsvenskarna vill ha tydligare återvandring

Ungdomsförbundets kritik mot SD.. "Ingen naturlag att alla hundra­tusentals människor som migrerat till Sverige ska få stanna kvar."0 

Nordea tar avstånd från egen vaccinanalys med nazireferens

Analytikerna drev hejdlöst med coronaåtgärderna.. "Vaccinet uppenbarligen så bra att man behöver tvinga människor att ta det."0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0