Mattias Karlsson (SD) hoppar av

Publicerad 13 mars 2019 kl 15.43

Inrikes. Mattias Karlsson kommer att lämna sin post som gruppledare för Sverigedemokraterna. Han hänvisar till familjeskäl och stänger samtidigt dörren för att ta över som partiledare i framtiden. Karlsson ersätts av riksdagsledamoten Henrik Vinge, rapporterar Expressen.

Gilla artikeln på Facebook

Mattias Karlsson säger att beslutet att dra sig tillbaka har vuxit fram under de senaste två åren, då ett tv-team från SVT har följt honom. SVT:s dokumentär om Karlsson kommer att sändas i helgen.

Han hänvisar till att hans barn har blivit lidande av arbetssituationen.

– Jag kan inte vara en så bra gruppledare som jag skulle vilja vara, och jag kan inte vara en så bra pappa som jag skulle vilja vara. Då måste jag någonstans välja – och då väljer jag att försöka bli en bättre pappa, säger Mattias Karlsson till Expressen.

Mattias Karlsson har varit en kontroversiell figur inom SD och har anklagats för att ha startat en rad konflikter med interna motståndare. Bland annat har han pekats ut som hjärnan bakom uteslutningen av ungdomsförbundet SDU hösten 2015. Karlsson fungerade i praktiken som vikarierande partiledare under Jimmie Åkessons sjukskrivning 2014-2015.

I samband med partiets landsdagar i höst kommer Mattias Karlsson att ersättas av Henrik Vinge i rollen som gruppledare i riksdagen. Vinge har idag rollen som "integrationspolitisk talesperson". Han beskrivs av Karlsson som "en väldigt kompetent efterträdare".

Enligt Expressen kommer Karlsson i framtiden att lägga tid på "det metapolitiska", som han uttrycker det. Bland annat vill han bygga upp en "konservativ tankesmedja med internationell profil" och starta andra former av konservativa föreningar, bland annat för studenter.

Han kommer också att behålla sin riksdagsplats och sitta kvar i Sverigedemokraternas verkställande utskott, skriver Expressen.


Nyheter från förstasidan

Åkessons plan: "Avsätta Löfven – en gång för alla"

Höll sommartal i Sölvesborg. SD-ledarens uppmaning till regeringen: "Det är dags att ni ställer er på rätt sida av historien."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0