Sverige slutar utvisa till nordöstra Syrien

Publicerad 17 oktober 2019 kl 11.34

Inrikes. Migrationsverket stoppar nu alla utvisningar till Hassakah-provinsen i nordöstra delen av Syrien. Det meddelar myndigheten på torsdagen.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt en ny lägesanalys från Migrationsverket går det inte att att bedöma hur konflikten i norra Syrien kommer att utveckla sig. Detta efter Turkiets intåg i området.

Därför stoppas alla beslut gällande personer från området. Både asylbeslut och utvisningar.

– Det går i dagsläget inte att bedöma hur konflikten kommer utvecklas, säger Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer i ett uttalande.

– Det är ännu för tidigt att dra några slutsatser om vilka risker som kommer att bestå över tid. Migrationsverket ska varken fatta bifalls- eller avslagsbeslut gällande sökande från Hassakah i nuläget.

I alla övriga delar gäller fortfarande det tidigare rättsliga ställningstagandet angående prövning av skyddsbehov för personer från Syrien (SR 23/2019), skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Det finns, enligt den rättsliga kommentaren, inte anledning att stoppa återvändandet till de delar av övriga Syrien där Migrationsverket bedömt att så kan ske, påpekar Migrationsverket.

– Såväl den politiska situationen som säkerhetsläget i nordöstra Syrien är oroande och mer landinformation måste inhämtas om utvecklingen innan någon ny bedömning kan göras, säger Fredrik Beijer.


Ny studie om mirakeldieten. Överviktiga medelålders kvinnor fick äta obegränsat – rasade i vikt.0 Plus

Stor guide: Bli helt ospårbar online. Uttryck dig fritt och riskfritt på nätet – vi lär dig använda enkla tekniken som inte ens NSA rår på.552 Plus

Nyheter från förstasidan

Våldsamma protester mot Macrons globalism

"Kaos" i Paris när proteströrelsen firar ett år. Polisen har mobiliserat "massivt" och omhändertagit ett 100-tal demonstranter.0 

Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Nyupptäckta motiv på hällmålning avslöjar sjöfart på stenåldern. Forskarna upptäckte bilderna med hjälp av ny teknik.0 

Studie: Somaliers IQ ännu lägre än man tidigare trott. Forskare bestämde sig för att undersöka frågan grundligt.0 Plus

Kultur

Beslutet: Storkyrkan i Gamla stan målas rosa. Kyrkorådet, länsstyrelsen och Skönhetsrådet överens.0