Mordet på Tommie Lindh

Mohamad, 23, åtalas för mordet på Tommie Lindh

Publicerad 25 september 2020 kl 13.42

Inrikes. Idag åtalas en 23-årig invandrare från Sudan för det brutala mordet på den 19-årige nationalisten Tommie Lindh i maj. Han åtalas också en rad andra brott, däribland mordförsök på ytterligare en person samt grov våldtäkt.

Gilla artikeln på Facebook

Det var den 10 maj i år som 19-årige Tommie Lindh höggs ihjäl i Härnösand. Sedan dess har en 23-årig afrikansk invandrare suttit häktad för brottet.

Enligt initiala uppgifter skulle Tommie Lindh ha dödats när han avbrutit en våldtäkt.

Idag kom åtalet.

I stämningsansökan står det att Lindh mördades genom knivhugg i nacken, ryggen och bröstet.

"Hugget i bröstet har förlöpt i en sårkanal genom bröstkorgen och in i hjärtat, vilket sedan orsakat hans död", skriver åklagaren.

Den 23-årige gärningsmannen åtalas nu för en rad brott mot totalt tre målsägare: våldtäkt, grovt olaga hot, mord, mordförsök alternativt grov misshandel samt grov våldtäkt.

Våldtäkten genomförde han genom att hota en 19-årig kvinna med kniv och hålla fast hennes huvud. Han har sedan "tryckt in sin penis i hennes mun och tilltvingat sig ett oralt samlag", står det i stämningsansökan.

Enligt SVT Västernorrland ringde kvinnan minst två gånger till polisen, men ingen kom.

Hon ville ha hjälp och förklarade att det fanns en person i lägenheten som knivhotade henne. Det första samtalet gjordes klockan 06.38 men polisen kom inte förrän efter klockan åtta, enligt åklagare Stina Sjöqvist.

Brotten pågick under flera timmar.

"När polisen anländer hittas 19-åringen från Hälsingland död i lägenheten. Kvinnan har våldtagits två gånger och ytterligare en person har utsatts för mordförsök", skriver tv-kanalen.

Polisen har inte kommenterat denna information.

Mordförsöket riktades mot en annan svensk man som 23-åringen tilldelat "knytnävsslag i ansiktet, även skurit/huggit honom mot halsen och bröstet med den kniv han hållit i handen", enligt åtalet.

Åklagaren har tidigare i Fria Tider förnekat att Tommie Lindh dödades när han försökt stoppa en våldtäkt.

I stämningsansökan står det att Mohamad under den grova våldtäkten tvingat kvinnan till samlag "genom hot med innebörd att om hon inte gjorde som han sa skulle hon också dödas samtidigt som han riktar en kniv mot henne".

Därefter står det att 23-åringen utsatt kvinnan för "upprepat sexuellt övergrepp under allvarligt hot och att det skett i direkt anslutning till att han huggit ner Tommie Lindh som låg allvarligt skadad".

Alla tre målsägare kände varandra sedan tidigare, medan den misstänkte mördaren och våldtäktsmannen var en bekantas bekant.

I en artikel på fredagen förnekar Expressen att Lindh var nationalist. Detta har fått AFS-partiledaren Gustav Kasselstrand att på Twitter anklaga tidningen för fake news:

"Ni sprider fake news i dagens artikel om Tommie Lindh. Varför? Tommie var nationalist, och besökte torgmöten med Alternativ för Sverige. Jag träffade honom personligen", twittrar Kasselstrand.

"Sudanesen som mördade Tommie Lindhs fick medborgarskap 2011, när Moderaterna regerade och Dan Eliasson styrde Migrationsverket...Riv upp medborgarskapet, utvisa på livstid, avtala med Sudan att straff avtjänas i fängelse i hemlandet", fortsätter Kasselstrand på sin Facebook.

23-åringen är sedan tidigare dömd för bland annat sexuellt ofredande mot en minderårig flicka.

Se även:
"Han är analfabet" – Tommie Lindhs mördare äldst av fem syskon i afrikansk storfamilj


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Fler är rädda för Google än för näthat

Fyra av tio känner "stor oro" för nätjättarna. Men bara en av tio känner samma oro för så kallat näthat, visar rapport.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Mer från Inrikes

Ovanligt beslut om utökat kontaktförbud. Mannen har dömts för en lång rad brott mot en kvinna.0 

80-plussare nobbar tredje vaccindos

Bara hälften i Halland har nappat.. "Skyddet avtar lite snabbare om man är äldre så man behöver fylla på."0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0