Ebolautbrottet i Afrika

Nästan 50 miljoner mer till ebolabekämpning

Publicerad 30 oktober 2014 kl 16.30

Inrikes. Sida har beslutat att ge ytterligare 47,5 miljoner kronor till insatserna för att få bukt med ebolautbrottet i Västafrika. Det samlade svenska stödet från Sverige uppgår nu till över en halv miljard kronor.

Gilla artikeln på Facebook

Efter ebolaepidemins utbrott för sju månader sedan har mer än 10.000 personer i Guinea, Sierra Leone och Liberia insjuknat och cirka 5.000 har dött i den svåra virussjukdomen. Viruset är inte under kontroll.

– Nu börjar många insatser i större skala komma på plats med fler sjukvårdskliniker, fler sängplatser, mer personal och annat. Arbetet måste nu fortsätta på bred front, med koordinering av information om smittspridning, fler ambulanstransporter och mer personal som tar hand om döda kroppar och begraver dem på ett för omgivningen säkert sätt, säger Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör på Sida, i ett pressmeddelande.

Man behöver bland annat nå ut till ännu fler med smittoinformation och utöka sjukvårdsinsatser på landsbygden, ibland på avlägsna platser via svårframkomliga vägar. Därför går en del av stödet också till att koordinera resor till dessa platser, till fordon och reservdelar samt till bränsle.

Det sammanlagda svenska stödet till ebolaepidemin, som även går via andra aktörer genom regeringsbeslut, är hittills på drygt 536 miljoner kronor.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Stor meteor" över Sverige och Norge

Eldklot lyste upp himmelen vid norska gränsen. "Det är en stor meteor, och det här är sällsynt".0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0