Sandvikenrapporten
Nu rasar tunga ekonomer mot DN:s bluff om den lönsamma invandringen i Sandvikens kommun. På bilden stationshuset i Sandviken.

”Nationalekonomer rasar mot DN”

Publicerad 15 juni 2014 kl 13.05

Ekonomi. DN:s bluff att Sandvikens kommun skulle tjäna över en halv miljard kronor på invandringen har kritiserats sönder och samman av tunga ekonomer. Men ändå vägrar tidningen rätta de felaktiga uppgifterna, rapporterar P1:s Medierna.

Gilla artikeln på Facebook

Det var för två veckor sedan som DN påstod att Sandviken tjänar inte mindre än 511 miljoner kronor per år på invandringen till kommunen. Till grund för påståendet låg en rapport som Sandvikens kommun beställt från revisionsbyrån PWC.

Artikeln fick mycket stor spridning. Den gillades av 18 000 personer på Facebook och citerades uppskattande av de folkpartistiska ministrarna Erik Ullenhag och Birgitta Ohlsson.

Men den hoppingivande berättelsen om invandringens rekordvinster visade sig snart vara ännu en av DN:s agendasättande bluffar. Flera tunga ekonomer, bland andra Tino Sanandaji på sin blogg och Jan Tullberg i Fria Tider, kritiserade PWC:s rapport i mycket hårda ordalag och beskrev den som ett rent fuskverk.

”Nationalekonomer rasar mot Dagens Nyheter”, skriver P1:s Medierna i pufftexten för gårdagens program, där den skarpt kritiske Sanandaji intervjuas.

– Siffrorna är inte plausibla, en halv miljard. Om man räknar bara på det som står i DN:s artikel, i huvudräkning. Då säger de att varje invandrare i Sandviken som jobbar genererar ett överskott bara för Sandvikens kommun på 32 000 i månaden. Hur kan den svenska eliten se den siffran och inte vara kritisk och fråga sig ”hur har man gjort”? säger Sananadaji till Medierna.

DN:s redaktionschef Caspar Opitz säger till Medierna att DN inte har för avsikt att publicera någon rättelse, eller släppa fram synpunkter från någon av de många ekonomer som är kritiska till den grovt missvisande rapporten.

– Det var ingen större journalistisk satsning från vår sida, motiverar han beslutet.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Afghanistan är inte ett isolerat fiasko. 20 år efter 11 september utmanas USA:s makt från alla håll, skriver Pat Buchanan.0 

Mer från Ekonomi

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Ingves ”djupt orolig" för sitt eget boprisrally

Riksbankschefen beklämd av lånefesten.. "Har pratat om bostadsmarknaden sedan jag började på Riksbanken" men inte gjort nåt.0 

Blev officiell valuta – då dök bitcoin

Dålig första dag för El Salvador.. Blev först att införa kryptovalutan som officiellt betalmedel.0 

Toyota och Volvo "stänger ned". Köerna växer nu för att köpa ny bil.0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0