Särskilt dålig med lingon blir det i Norrland – endast drygt hälften så mycket bär jämfört med medelvärdet för perioden 2003–2013.
Ännu sämre ser det ut i Svealand, där prognosen tyder på att det endast kommer att finnas en femtedel av normaltillgången, vilket är den lägsta nivån sedan mätningarna började 2003.
Bara i Götaland tycks tillgången på lingon kunna betecknas som normal enligt prognosen, som baseras på uppgifter från Riksskogstaxeringen och SLU:s skogliga försöksparker.
Bärtätheten varierar mycket och generellt sett är den mycket större i Norrlands och Svealands lingonskogar än i Götalands. Sett till antalet bär per kvadratmeter blir det ändå dubbelt så många lingon i Norrland och Svealand i jämförelse med Götaland.
– Den svaga tillgången på lingon i Götaland kan delvis förklaras med att lingonriset i viss utsträckning har drabbats av samma vinterskador som blåbärsriset. Längre norrut har vi dock ingen bra förklaring, säger Ola Langvall, vid Asa försökspark, som ansvarar för bärobservationerna vid SLU:s skogliga försöksparker i ett pressmeddelande.
Mängden bär i skogarna påverkas av vädret och andra händelser under ett helt år, från det att blomanlagen bildas på sommaren tills de mognar nästa sommar. Därför är det svårt att avgöra vilka vädersituationer eller andra händelser som leder till den här typen missväxt.