Dyster syn på EU:s framtid

Publicerad 2 september 2015 kl 15.30

Utrikes. En ny undersökning från Ipsos i nio EU-länder om synen på utvecklingen i Europa och EU:s framtida vägval visar att det finns ett stort missnöje med det europeiska projektet.

Dela artikeln

© Pressbild

Klicka för större bild.

I samtliga länder anser en klar majoritet att utvecklingen inom EU är på väg i fel riktning – från Ungern (64 procent) och Tyskland (66 procent) till Frankrike där 85 procent svarar att utvecklingen går åt fel håll. I Sverige svarar 73 procent att utvecklingen inom EU går åt fel håll.

Dessutom är trenden överlag negativ. Jämfört med senaste undersökningen i mars 2014 har andelen som tycker att EU utvecklas i fel riktning ökat i samtliga länder utom Spanien, där optimismen istället ökar.

Färre än hälften av de intervjuade tycker att EU-medlemskapet har haft en positiv påverkan på den egna levnadsstandarden. Trots pessimismen vill en klar majoritet av de intervjuade stanna kvar i unionen, men stödet är svagt för att låta EU få mer att säga till om. Den vanligaste uppfattningen är att landet bör förbli medlem i EU, men att unionen bör få mindre att säga till om än idag. Få vill se en gemensam EU-regering, i synnerhet i Storbritannien där motståndet är särskilt starkt.

Många EU-medborgare är oroliga för att den ekonomiska krisen i Grekland ska spridas till fler länder. Den grekiska regeringen anses ha störst skuld för den ekonomiska krisen i landet, samtidigt finns en utbredd uppfattning att långivarnas krav på Grekland kommer att försämra landets ekonomiska situation ytterligare.

Hela 9 av 10 svenskar anser att den grekiska regeringen är ansvarig för det rådande krisläget i landet. 6 av 10 tycker också att det grekiska folket har ansvar för att den ekonomiska krisen uppstått. Betydligt färre svenskar skyller krisen på långivarna: 3 av 10 anser att IMF och EU-kommissionen är ansvariga, 2 av 10 att Tysklands eller andra EU-länders regeringar har ansvar för krisen.

Alla länder i studien är överens om att den grekiska regeringen är huvudansvarig, men åsikterna går isär när det gäller övriga aktörers ansvar. I Italien och Spanien anser 7 av 10 att Tysklands regering är ansvarig för krisen och i Frankrike anser 7 av 10 att IMF och EU-kommissionen är skyldiga.

Undersökningen omfattar totalt cirka 7.000 intervjuer, varav 500 i Sverige. Mätningen har genomförts i en online-panel i Frankrike, Belgien, Tyskland, Storbritannien, Ungern, Italien, Polen, Spanien och Sverige under perioden 24 juli till 7 augusti 2015.


Skandalen avslöjas av Riks. Mannen och hans släktingar terroriserar omgivningen – men ministern tar dem i försvar.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Svenskt ja till att ta notan när Trump skickar vapen till Ukraina

"Sverige kommer att bidra", meddelar Tidögänget omedelbart. Skattebetalarna i Europa får stå för miljardkostnaderna, berättar nöjd Trump.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Var otrogen på krogtoalett i Malmö. Sambon misshandlade offret brutalt – och kvinnan falskanmälde honom.0 Plus

Mer från Utrikes

Vetenskap

Apmänniskan Lucy får ansiktslyft – så såg hon ut. Levde för 3,2 miljoner år sedan. 0 

Okända gifter upptäckta i svenskars blod. SPA:er i höga nivåer – hos samtliga undersökta bloddonatorer.0 

Kultur

Världens mest protestantiska land. Kyrkan där vi dyrkar våra makthavare.0 

Asatroende får egen gravplats – i ovigd jord. Första gången i modern tid.0