Andelen svenskar som känner sig otrygga i Stockholm ökar kraftigt, enligt länsstyrelsens senaste mätning.
Sedan 2011 har andelen invånare som känt sig otrygga eller rädda i sitt eget bostadsområde dagtid fördubblats, från 11 till 20 procent.
Under samma period har de som upplevt otrygghet under kvällstid ökat från 33 till 44 procent. Bland kvinnor är siffran nu 51 procent.
Värst är Botkyrka, där 62 procent svarar att de känner sig rädda på kvällarna.
– Otryggheten har ökat kontinuerligt under de åtta år som länsstyrelsen har genomfört medborgarundersökningar, säger Gunhild Graseman, analytiker på länsstyrelsen i Stockholm, till SVT.
Inte mindre än var tredje stockholmare har någon gång under året avstått från en aktivitet på grund av rädsla.
"Den växande otryggheten i Stockholm märks även i form av att allt fler länsbor avstår från aktiviteter på grund av oro för att utsättas för brott, det kan gälla till exempel promenader, bio eller att besöka bekanta", står det i rapporten, som fortsätter:
"2019 svarade var tredje länsbo (34 procent) att de på grund av rädsla att utsättas för brott avstått från någon aktivitet under det senaste året. Andelen har ökat med fyra procentenheter sedan 2017 och än mer jämfört med 2011 då 20 procent gav motsvarande svar.
Bland unga oavsett kön och kvinnor har minst hälften det senaste året känt sig otrygga på gator och torg, i kollektivtrafiken och i centrala Stockholm, skriver länsstyrelsen.
Stockholmarna är också alltmer pessimistiska gällande tryggheten i framtiden. I år svarar fyra av tio att de tror att situationen kommer bli mycket eller något sämre. 2011 var motsvarande andel 24 procent.