Föräldrar och barn i Göteborg är just nu "förtvivlade" på grund av skolvalet. Hundratals har redan överklagat, skriver GP, eftersom eleverna placeras på skolor de inte valt och som ligger långt hemifrån.
Om för många barn ansöker om plats på en viss skola sker nämligen urvalet enligt en bestämd prioriteringsordning, som går efter följande kriterier: 1. Om eleven är "nyanländ" 2. Har syskon på skolan 3. Avståndet mellan bostad och skola 4. Lottning.
Detta har lett till massiv kritik.
– Det här slår helt galet, det är ett fullständigt haveri, säger föräldern Fredrik Färm till GP.
Hans nioårige son Gustav hade Klarebergsskolan som förstaval. Men där fick han inte plats, även om alla hans klasskamrater fick det. Nu kommer han tvingas gå på Gårdstensskolan vid Angered och Gårdsten och långt från hemmet, på andra sidan älven.
Enligt GP spelar parametern "nyanlända" in, eftersom flera stadsdelar fått elevplaceringar på Kärras skolor, däribland Klarebergsskolan, vilket påverkar tillgången för familjer som bor nära. Fredrik Färm säger att han förstår om barn från Angered vill gå i Klarebergsskolan, men då får antalet platser utökas i stället för att man "rycker upp" en nioåring från sina kompisar och skickar honom till en helt annan stadsdel.
Även SVT Nyheter Väst har uppmärksammat skolvalet i Göteborg. Där beskrivs hur Gustav nu har "ont i magen" och att hans mamma tycker det är "fruktansvärt".
– Det finns inget barnperspektiv i detta. Han känner ingen på den andra skolan. Det viktigaste för honom är att gå med sina kompisar. Och vägen till Gårdstensskolan, över Angeredsbron är allt annat än trygg. Ska en nioåring cykla där?, säger hon till SVT.
Fram till 2019 var Gårdsten ett så kallat särskilt utsatt område enligt polisen men omklassificerades till att vara ett riskområde. "Det innebär fortfarande att läget är allvarligt men inte akut", skriver polisen.
"På Gårdstensskolan i Angered har nästan alla 330 elever utländsk bakgrund", uppgav P4 Göteborg 2016.