Norges justitieminister Jøran Kallmyr (Frp).

Norges beslut om IS-terrorister: Utvisa dem permanent

Publicerad 14 september 2019 kl 10.20

Utrikes. Norge har nu fattat beslut om att permanent utvisa 15 invandrare med anknytning till den islamistiska terrorgruppen IS, uppger NRK.

Gilla artikeln på Facebook

Det var det norska justitieministeriet som fruktade att IS-terrorister med uppehållstillstånd i Norge skulle återvända från Syrien och Irak, enligt NRK.

Därför tog landets regering tag i problemet och har de senaste månaderna beslutat om permanent utvisning av flera personer.

Hittills ska 15 personer med anknytning till Islamiska Staten ha utvisats på detta sätt, varav fyra sedan i maj. Deras uppehållstillstånd har dragits tillbaka.

– Det är främst IS-krigare och IS-mödrar som har rest ut från vårt land för att delta i IS. De har varit utomlands i över två år efter att ha lämnat Norge. Sedan öppnas asylreglerna så att man kan dra tillbaka uppehållstillståndet, säger justitieminister Jøran Kallmyr (Frp) till NRK.

Totalt har runt 100 personer med koppling till Norge rest till Syrien och Irak för att strida för terrorgrupper. 60 är utländska medborgare.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Larmet: Många svenskar har inte längre råd köpa mat

Hjälporganisationer vittnar om misär på Sveriges gator.. Folk kan inte ens ordna mat på bordet, "varken åt sina barn eller sig själva."0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Forskare hittade uråldrigt liv i Siljans meteoritkrater. Fynden kan användas för att utforska liv på Mars.0 

Svenska kvinnor gavs testosteron – då ökade deras prestation. Manliga könshormonet gav tydlig effekt på unga kvinnor.0 Plus

Kultur

Svenskt kultspel ska censureras efter PK-påtryckningar. Crusader Kings anklagas för "fascism" av spelskribenter.0