Asylkaoset

Ny undersökning: Majoritet vill ta emot färre flyktingar

Publicerad 25 april 2017 kl 20.31

Inrikes. Fler svenskar vill att Sverige tar emot färre flyktinginvandrare. Det visar en undersökning från Som-institutet vid Göteborgs universitet, skriver TT. Siffrorna skiljer sig märkbart från förra undersökningen. Nu vill 52 procent ta emot färre flyktingar.

Gilla artikeln på Facebook

2015 stödde 40 procent av svenskarna förslaget att ta emot färre flyktingar samtidigt som 37 procent var emot. En knapp seger för de som ville ta emot färre, alltså.

Men i dag anser 52 procent att det är bra att ta emot färre flyktingar medan bara 24 procent tycker det är ett dåligt förslag.

Bland sverigedemokrater ville hela 96 procent ta emot färre flyktingar. Därefter kommer moderater på 62 procent, vilket uppges vara en stor ökning sedan 2015.

Även hos socialdemokrater har antalet negativa till flyktinginvandring ökat från 29 till 42 procent.

– Att ta emot färre flyktingar är numera sjösatt i officiell svensk regeringspolitik, med bred förankring i riksdagen, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap, till TT och menar att det därför inte är så konstigt att folket "följer efter".

Men bland miljö- och vänsterpartister vill endast 13 procent ta emot färre flyktingar.

Undersökningen gjordes per enkät som skickades med post till 20 400 personer i ett slumpmässigt urval av befolkningen i åldern 16–85 år. Svarsfrekvensen var 51 procent, vilket ska vara en bra siffra för den här typen av undersökningar.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0