Asylkaoset
Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson räknar med att asylprognosen skrivs upp.

Nytt svenskt rekord: Över 5.200 asylsökare på en vecka

Publicerad 16 september 2015 kl 17.29

Inrikes. Den senaste veckan har 5.214 invandrare från tredje världen sökt asyl Sverige, vilket är den högsta siffran någonsin. Både under måndagen och tisdagen registrerade Migrationsverket mer än 1.000 sökande per dag, enligt ett pressmeddelande.

Gilla artikeln på Facebook

Man får gå tillbaka till Balkankrigen i början på 90-talet för att hitta en jämförbar nivå. Som mest registrerades då 5.060 sökande under en och samma kalendervecka, i juni 1992.

Av de 5.214 asylsökare som registrerats den senaste veckan kommer den allra största gruppen från Syrien, 2.648 personer. Men de sökande från Afghanistan (700) och Irak (532) har också ökat kraftigt den senaste tiden, trots att en stor grupp nu väljer att resa vidare illegalt till Finland istället.

Även antalet så kallade ensamkommande barn fortsätter att öka. De senaste sju dagarna har 923 ensamkommande sökt asyl.

En stor anledning till att siffran är så hög just nu är ett stort antal invandrare försökte ta sig in i EU innan Ungern färdigställde sitt stängsel mot Serbien.

– Så fort det händer något som gör att man tror att EU kommer att börja stänga gränser och öka kontrollerna, då ökar antalet asylsökande. Det har vi sett tidigare. Många väljer att ta sig över till Europa så fort som möjligt, eftersom man tror att det annars kan vara för sent, säger Helena Carlestam, omvärldsanalytiker på Migrationsverket.

Nu är stängslet klart och undantagstillstånd har förklarats i södra Ungern, vilket innebär att invandrarna tvingas hitta nya vägar till högbidragsländerna i norra Europa.

Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson räknar med att prognosen för antalet asylsökare i år kommer att skrivas upp.

– Vi får räkna på detta men min övertygelse är att vi får räkna upp den. Människor är desperata, vi talar bara om Syrienkrisen men det finns fler pågående kriser, säger Anders Danielsson till SVT:s Aktuellt.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Här seglar estniska dykarna mot Estonia

Privat utredningsteam på 46 personer på väg. Nu tänker de fiska upp sanningen om Estonia från havets botten.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Afghanistan är inte ett isolerat fiasko. 20 år efter 11 september utmanas USA:s makt från alla håll, skriver Pat Buchanan.0 

Mer från Inrikes

Teorin: Lastbilar kan ha dumpats från Estonia

Finsk räddningsingenjör om vad han såg 1994.. Nu berättar Harri Ruotsalainen om märkliga iakttagelserna i estnisk media.0 

Elsparkcykel blir skattefri förmån

Regeringen subventionerar kritiserade fordonet.. Ska inte längre räknas som beskattningsbar förmån.0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0