Inbördeskriget i Syrien och Irak
President Barack Obama tillsammans med hökarna i militäralliansen Nato förra veckan.

Obama vill beväpna islamister för att bekämpa islamister

Publicerad 10 september 2014 kl 22.46

Utrikes. Den amerikanske presidenten Barack Obama uppges vilja träna och beväpna rebeller i Syrien för att de ska kunna kriga mot den Islamiska staten (IS) – flera av de rebellgrupper som ingår i den rebellallians som Obama vill beväpna utgörs av militanta muslimer.

Gilla artikeln på Facebook

Natten till torsdagen svensk tid kommer Obama att hålla ett TV-sänt tal till det amerikanska folket där han väntas be om folkets tålamod och stöd för sin plan, skriver AP. Han förväntas även ta upp frågan om utökade flygräder mot IS ställningar i både Syrien och Irak.

Det har tidigare avslöjats att den amerikanska underrättelsetjänsten CIA i hemlighet tränat syriska rebeller för att de ska slåss mot den syriska Assad-ledda regeringen. Obama har dock sökt stöd hos kongressen för ett mer påkostat och öppet stöd till de olika rebellfraktioner som ömsom slåss mot IS, ömsom slåss mot Assad.

Bland de rebellgrupper som Obama vill beväpna finns flera som har kopplingar till al-Qaida och är terrorstämplade av USA. En av dem är Al Nusra-fronten som sett ett ökat stöd bland de syriska rebellerna sedan USA terroriststämplade den – de beskrivs som en av de mest framgångsrika och bäst tränade rivalerna till IS. Rebellgruppen ligger bakom ett flertal terrordåd som skördat många civila dödsoffer.

Andra islamistiska rebellgrupper som ingår i rebellalliansen är Islamiska fronten, Mujaheddins armé, Ansar al-Islam och Muslimska brödraskapet i Syrien. Tillsammans slåss de alltså mot Islamiska staten, som i januari i år bröt sig ur rebellalliansen för att i egen kraft försöka upprätta ett muslimskt kalifat.

Inbördeskriget i Syrien har lockat tusentals europeiska muslimer, varav enligt uppgift flera hundra från Sverige, att resa till Syrien för att delta i det "heliga kriget".


USA-kravallerna
Sveriges nya adel

Hovrätten friar: Orimligt kräva att invandrare ska följa svensk lag. Kan man inte svenska så kan man ju inte läsa lagar, resonerar domstolen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Övertaget för säljarna är nu rekordstort.. Situationen ännu mer urspårad än under tidigare rekordåret 2017.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Reddit-arabens knuff väcker frågor om antivit rasism

"Hahah hennes huvud skadades".. Invandraren gav kvinnan en hård knuff i ryggen.0 Plus

Offrets mor om BLM: "Bedragare"

Attacken från BLM-martyren Breonna Taylors mamma.. "Samlade in pengar till familjen men har aldrig gjort ett jäkla dugg för oss."0 

Facebook blockerar artiklar om BLM-grundarens husköp

Nya fräcka censurdraget.. Avslöjandet bryter mot reglerna om "privat och personlig information".0 

Kultur

I "Svenska fall" mördas det fortfarande som på farfars tid. Serien har snart slut på lämpliga fall.0