Inbördeskriget i Syrien och Irak
President Barack Obama tillsammans med hökarna i militäralliansen Nato förra veckan.

Obama vill beväpna islamister för att bekämpa islamister

Publicerad 10 september 2014 kl 22.46

Utrikes. Den amerikanske presidenten Barack Obama uppges vilja träna och beväpna rebeller i Syrien för att de ska kunna kriga mot den Islamiska staten (IS) – flera av de rebellgrupper som ingår i den rebellallians som Obama vill beväpna utgörs av militanta muslimer.

Gilla artikeln på Facebook

Natten till torsdagen svensk tid kommer Obama att hålla ett TV-sänt tal till det amerikanska folket där han väntas be om folkets tålamod och stöd för sin plan, skriver AP. Han förväntas även ta upp frågan om utökade flygräder mot IS ställningar i både Syrien och Irak.

Det har tidigare avslöjats att den amerikanska underrättelsetjänsten CIA i hemlighet tränat syriska rebeller för att de ska slåss mot den syriska Assad-ledda regeringen. Obama har dock sökt stöd hos kongressen för ett mer påkostat och öppet stöd till de olika rebellfraktioner som ömsom slåss mot IS, ömsom slåss mot Assad.

Bland de rebellgrupper som Obama vill beväpna finns flera som har kopplingar till al-Qaida och är terrorstämplade av USA. En av dem är Al Nusra-fronten som sett ett ökat stöd bland de syriska rebellerna sedan USA terroriststämplade den – de beskrivs som en av de mest framgångsrika och bäst tränade rivalerna till IS. Rebellgruppen ligger bakom ett flertal terrordåd som skördat många civila dödsoffer.

Andra islamistiska rebellgrupper som ingår i rebellalliansen är Islamiska fronten, Mujaheddins armé, Ansar al-Islam och Muslimska brödraskapet i Syrien. Tillsammans slåss de alltså mot Islamiska staten, som i januari i år bröt sig ur rebellalliansen för att i egen kraft försöka upprätta ett muslimskt kalifat.

Inbördeskriget i Syrien har lockat tusentals europeiska muslimer, varav enligt uppgift flera hundra från Sverige, att resa till Syrien för att delta i det "heliga kriget".


Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Svensk boprislycka i pandemins spår

Bidragen och stödinsatserna räddar bostadsmarknaden.. SBAB bedömer att priserna kommer att stiga ytterligare i höst.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0