Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun

Publicerad 25 oktober 2020 kl 14.28

Kulturnyheter. Ett tre meter högt och sex ton tungt konstverk – en avbild av den fornnordiska guden Oden – har invigts i Hjärups park i Staffanstorps kommun.

Gilla artikeln på Facebook

Det nya konstverket invigdes på måndagen med tal av kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M), professor Dick Harrison och konstnären själv.

Skulpturen är skapad av Österlenkonstnären Helene Aurell som har haft ett fynd från järnåldersfyndplatsen Uppåkra som förebild.

– Skulpturen är mycket tilltalande och extra kul är att den är kopplad till vår spännande historia genom den förlaga, en Odenstatyett, som grävts upp just i Uppåkra, den 10 hektar stora fyndplats som finns här i vår kommun alldeles här intill, sade Christian Sonesson.

Dick Harrison uppehöll sig kring Uppåkras historia i sitt anförande:

– Det är en enorm glädje att få inviga detta konstverk i den historiska kommun där jag själv är född och även bosatt, nämligen Staffanstorps kommun, sade Dick Harrison och fortsatte:

– Vi talar om en fyndplats som är sju gånger större än Birka och som under 1.000 år, mellan Julius Caesar och tiden när de danska kungarna börja anlägga den rivaliserande tätorten här intill, det vill säga Lund, utgjorde järnålders stora maktcentrum. Endast två promille är utgrävt av en plats som nu håller på att skriva om hela vår järnåldershistoria.

Ett år har det tagit Helene Aurell att skapa det gigantiska konstverket hemma på gårdsplanen i Järrestad, från ritning till färdiggjuten skulptur.

– Jag har byggt den inifrån och ut av armering i stål, nät och betong. Det har varit en utmaning att ha en liten idé som sedan skulle skalas upp från 1 till 10. Det har varit oerhört spännande och jag är nöjd med resultatet, säger hon på Staffanstorps kommuns hemsida.

Konstverket har finansierats av kommunstyrelsen i Staffanstorps kommun och konstnären valdes enligt kommunen ut i en upphandling där ett antal konstnärer medverkade med olika förslag.


Coronavaccin

"Vad håller du på med jävla somalier?" Borlänge-familjen vågade inte bo kvar efter mardrömslika upplevelsen.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

Nära 1.000 skjutningar i USA – på en vecka

Efter BLM-kampanjen. Svarta gängvåldet eskalerar bortom kontroll.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Bilder från grannar avslöjar. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Mer från Kulturnyheter

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Sverige kräver tillbaka stulen bok. "Nippon" stals av KB-mannen.0 

Ny "skrämmande" djurplågartrend på Youtube. Djur "räddas" av modiga människor.0