"Ökad repression knäckte althögern"

Publicerad 21 oktober 2021 kl 10.40

Kultur. För fem år sedan skrev högertänkaren och författaren Joakim Andersen boken Ur ruinerna, där han skildrade den då unga alternativhögern. I en nypublicerad text återkommer han till rörelsen, som han menar att knäcktes framförallt av etablissemangets ökade repression.

Gilla artikeln på Facebook

Andersen, som har bidragit med ett stort antal texter i Fria Tider, konstaterar att althögern var rejält på offensiven 2017.

"Althögern formades av sina segrar, vilka under perioden var oväntat många", skriver han och tar Trumps valseger och de träffsäkra och virala memerna som drev med "cuckservatives" som exempel på hur motståndarna till en början togs på sängen av rörelsens framfart.

"Det ännu relativt fria internet var en viktig faktor bakom althögerns uppkomst och framgångar. Så även brytningen med det republikanska etablissemangets liberala 'höger', en brytning som låg i tiden och sammanföll med Trumpfenomenet".

Andersen konstaterar att det offensiva tilltalet, intresset för självförbättring och oviljan att ha ”fiender till höger” var andra framgångsfaktorer, men att dessa strategier också hade inbyggda risker.

I sin nu fem år gamla bok konstaterade Andersen att rörelsen kan mötas av flera potentiella hot, bland dem infiltration av FBI-agenter och liknande. En förutsägelse som visade sig vara befogad efter att bilden klarnat av vad som hände under den så kallade stormningen av Kapitolium 2020.

Althögern fick dock erfara att makteliten inte tvekade att vidta åtgärder som tidigare ansågs främmande i en demokrati. Och eftersom det inte går att bedriva en politisk rörelse med stängda konton i sociala medier och stängda bankkonton har det liberala etablissemanget nästan helt lyckats kväsa althögern idag.

"En avgörande faktor var den omfattande repression som Trump, Brexit och andra populistiska framgångar gav upphov till. Den 'amerikanska vår' som althögern var en del av har idag ersatts av tydligare totalitära tendenser och framflyttade positioner för folkfientliga eliter", konstaterar Andersen.

Alternativhögern drabbades hårt av repressionen, men Andersen lyfter fram Marx liknelse med den ”gamla mullvaden” som oförtrutet gräver sina gångar under ytan. Det liberala etablissemanget lyckades visserligen slå ihjäl oppositionen, men tvingades å andra sidan få snacket om sig själva som goda demokrater och legitima IT-entreprenörer att klinga ihåligt för lång tid framöver.

"Idag betyder det inte minst att legitimitetskrisen fortskrider, fördjupas och urholkar systemets fundament inifrån oavsett om etablissemangsmedia rapporterar om det eller inte", konstaterar Joakim Andersen.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Sju års fängelse för kebabduon

Efter gisslandramat på Hällbyanstalten. Båda avtjänar redan långa straff för mord.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0