Inbördeskriget i Syrien och Irak

POLITIK MÖTER FAKTA: Neokonservative senatorn Roger Wicker fick en regelrätt uppläxning när han råkade föreslå tredje världskriget av misstag under kongressförhöret med Pentagon.

Pentagon: "Inga fakta" talar för rysk bombing av hjälpkonvoj

Publicerad 25 september 2016 kl 16.37

Utrikes. Det finns inga belägg för att det skulle ha varit Ryssland som låg bakom förra veckans bombning av en hjälpkonvoj utanför Aleppo i Syrien, uppger talesmän för Pentagon i ett kongressförhör.

Gilla artikeln på Facebook

Beskedet kom i ett kongressförhör i USA:s senat på torsdagen, där landets försvarsminister Ash Carter utfrågades tillsammans med försvarsstabens chef vid Pentagon, generalen Joseph Dunford.

I kongressförhöret framgick det att Pentagon inte har någon information som pekar ut Ryssland, och att det lika gärna kan vara Assadregimen själva som bombat hjälpkonvojen.

– Jag saknar faktauppgifterna. Men det var antingen Ryssland eller regimen, sade general Dunford när den demokratiske senatorn Richard Blumenthal ville veta vem som låg bakom attacken.

Konsensus under kongressmötet var dock att Ryssland ändå var "indirekt ansvariga" för attacken, eftersom Kreml stöder regimen i Damaskus. Ett resonemang som USA själva brukar ta avstånd från när de jihadister som supermakten stöttar i Syrien begår brott och exempelvis halshugger medlemmar av civilbefolkningen.

Republikanen Roger Wicker, en hök i amerikansk politik som ingick i det neokonservativa "block" som försökte stoppa Barack Obamas utnämning av Chuck Hagel till ny försvarsminister, ville att USA skulle införa en flygförbudszon över Syrien, i likhet med den zon som infördes av Nato över Libyen. Men då fick han en ren uppläxning av generalen Dunford.

– I det här läget... om vi ska ta kontroll över luftrummet i Syrien, då skulle det kräva att vi gick i krig mot både Syrien och Ryssland. Och det är ett beslut som är fundamentalt och inget som jag kan fatta.


Åtalet mot AFA

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ännu en brandattack mot kyrkan i Tensta

Andra angreppet mot 1100-talskyrkan på några dagar. "Jättetråkigt att det finns personer som gör sådant här."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Myt om "hälsosamma" feta krossad. Tjockisar som "rör på sig" kvar i riskzonen.0 

Kultur

Satirtecknaren Hans Lindström död. Drev hejdlöst med mångkulturella Sverige under sista åren.0 

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0