Inbördeskriget i Syrien och Irak

POLITIK MÖTER FAKTA: Neokonservative senatorn Roger Wicker fick en regelrätt uppläxning när han råkade föreslå tredje världskriget av misstag under kongressförhöret med Pentagon.

Pentagon: "Inga fakta" talar för rysk bombing av hjälpkonvoj

Publicerad 25 september 2016 kl 16.37

Utrikes. Det finns inga belägg för att det skulle ha varit Ryssland som låg bakom förra veckans bombning av en hjälpkonvoj utanför Aleppo i Syrien, uppger talesmän för Pentagon i ett kongressförhör.

Gilla artikeln på Facebook

Beskedet kom i ett kongressförhör i USA:s senat på torsdagen, där landets försvarsminister Ash Carter utfrågades tillsammans med försvarsstabens chef vid Pentagon, generalen Joseph Dunford.

I kongressförhöret framgick det att Pentagon inte har någon information som pekar ut Ryssland, och att det lika gärna kan vara Assadregimen själva som bombat hjälpkonvojen.

– Jag saknar faktauppgifterna. Men det var antingen Ryssland eller regimen, sade general Dunford när den demokratiske senatorn Richard Blumenthal ville veta vem som låg bakom attacken.

Konsensus under kongressmötet var dock att Ryssland ändå var "indirekt ansvariga" för attacken, eftersom Kreml stöder regimen i Damaskus. Ett resonemang som USA själva brukar ta avstånd från när de jihadister som supermakten stöttar i Syrien begår brott och exempelvis halshugger medlemmar av civilbefolkningen.

Republikanen Roger Wicker, en hök i amerikansk politik som ingick i det neokonservativa "block" som försökte stoppa Barack Obamas utnämning av Chuck Hagel till ny försvarsminister, ville att USA skulle införa en flygförbudszon över Syrien, i likhet med den zon som infördes av Nato över Libyen. Men då fick han en ren uppläxning av generalen Dunford.

– I det här läget... om vi ska ta kontroll över luftrummet i Syrien, då skulle det kräva att vi gick i krig mot både Syrien och Ryssland. Och det är ett beslut som är fundamentalt och inget som jag kan fatta.


USA-kravallerna
Sveriges nya adel

Hovrätten friar: Orimligt kräva att invandrare ska följa svensk lag. Kan man inte svenska så kan man ju inte läsa lagar, resonerar domstolen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Stockholmare får inte veta vilket vaccin de ges

Region Stockholms kontroversiella beslut. Förbjudet för vårdgivare att berätta för patienterna.0 

Ekonominyheter

Klarna värt 262 miljarder när svenskar lånar till flygtaxi och hemkörd mat

"Meet the jetsons".. Inkassojätten skär guld med pennkniv när Svensson lånar och glänser som aldrig förr.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Reddit-arabens knuff väcker frågor om antivit rasism

"Hahah hennes huvud skadades".. Invandraren gav kvinnan en hård knuff i ryggen.0 Plus

Offrets mor om BLM: "Bedragare"

Attacken från BLM-martyren Breonna Taylors mamma.. "Samlade in pengar till familjen men har aldrig gjort ett jäkla dugg för oss."0 

Facebook blockerar artiklar om BLM-grundarens husköp

Nya fräcka censurdraget.. Avslöjandet bryter mot reglerna om "privat och personlig information".0 

19-åring med psykiska problem bakom Fedex-massaker

Förhördes av FBI.. Polisen tittar på möjligt habrottsmotiv.0 

Vetenskap

Kultur

I "Svenska fall" mördas det fortfarande som på farfars tid. Serien har snart slut på lämpliga fall.0