Inbördeskriget i Syrien och Irak

POLITIK MÖTER FAKTA: Neokonservative senatorn Roger Wicker fick en regelrätt uppläxning när han råkade föreslå tredje världskriget av misstag under kongressförhöret med Pentagon.

Pentagon: "Inga fakta" talar för rysk bombing av hjälpkonvoj

Publicerad 25 september 2016 kl 16.37

Utrikes. Det finns inga belägg för att det skulle ha varit Ryssland som låg bakom förra veckans bombning av en hjälpkonvoj utanför Aleppo i Syrien, uppger talesmän för Pentagon i ett kongressförhör.

Gilla artikeln på Facebook

Beskedet kom i ett kongressförhör i USA:s senat på torsdagen, där landets försvarsminister Ash Carter utfrågades tillsammans med försvarsstabens chef vid Pentagon, generalen Joseph Dunford.

I kongressförhöret framgick det att Pentagon inte har någon information som pekar ut Ryssland, och att det lika gärna kan vara Assadregimen själva som bombat hjälpkonvojen.

– Jag saknar faktauppgifterna. Men det var antingen Ryssland eller regimen, sade general Dunford när den demokratiske senatorn Richard Blumenthal ville veta vem som låg bakom attacken.

Konsensus under kongressmötet var dock att Ryssland ändå var "indirekt ansvariga" för attacken, eftersom Kreml stöder regimen i Damaskus. Ett resonemang som USA själva brukar ta avstånd från när de jihadister som supermakten stöttar i Syrien begår brott och exempelvis halshugger medlemmar av civilbefolkningen.

Republikanen Roger Wicker, en hök i amerikansk politik som ingick i det neokonservativa "block" som försökte stoppa Barack Obamas utnämning av Chuck Hagel till ny försvarsminister, ville att USA skulle införa en flygförbudszon över Syrien, i likhet med den zon som infördes av Nato över Libyen. Men då fick han en ren uppläxning av generalen Dunford.

– I det här läget... om vi ska ta kontroll över luftrummet i Syrien, då skulle det kräva att vi gick i krig mot både Syrien och Ryssland. Och det är ett beslut som är fundamentalt och inget som jag kan fatta.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ahmeds bestialiska skogsvåldtäkt mot 9-åring var mordförsök

"En lycklig slump att barnet inte avled." Hovrätten skärper straffet efter brutal våldtäkt mot skolflicka utanför Norrköping.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0