Erik Nord, polischef i Storgöteborg.

Polischef: Frånta IS-terroristerna deras medborgarskap

Publicerad 31 juli 2017 kl 10.26

Inrikes. Polischefen Erik Nord tycker att Sverige borde frånta misstänkta islamister deras medborgarskap och riva upp deras pass – precis som Storbritannien nu gör. Det säger han i en intervju med Göteborgs-Posten.

Gilla artikeln på Facebook

I Storbritannien fråntas terrormisstänkta islamister sitt brittiska medborgarskap och förbjuds att återvända till landet.

Från 2011 har över 150 islamister fråntagits medborgarskapet och stoppats från att resa tillbaka till Storbritannien. Och antalet har eskalerat i år.

Sedan vårens blodiga terrordåd i London och Manchester, där över 20 unga människor mördades, har ett 40-tal terrormisstänkta i Storbritannien fått sina medborgarskap upprivna.

Nu höjs röster för att Sverige ska göra likadant.

Från Sverige har det rest cirka 300 islamister till Mellanöstern för att strida för terrorsekten IS. Runt hälften av dem har redan återvänt.

Erik Nord, polischef i Storgöteborg, anser att Sverige borde agera på precis samma sätt som Storbritannien, alltså riva upp passen och frånta terroristerna deras medborgarskap.

– Vi kan inte ha människor boendes här som propagerar för att störta demokratin i det samhälle som varit så generöst och tagit emot dem, säger han till GP.

Enligt Nord kommer fler och fler länder följa Storbritannien exempel eftersom det är det enda sättet att verkligen stoppa terrordåden.

Polischefen tror inte det är långt kvar innan Sverige kan plocka bort både medborgarskap och uppehållstillstånd från personer som hotar den västerländska demokratin.

Internationell rätt tillåter att medborgarskapet dras in om personen i fråga har dubbla medborgarskap och därmed inte blir helt statslös.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0 

Kultur

Samiska aktivisten: Svenskarna är ett "kolonialt folk". Anklagas för att ha "stulit" samernas land.0