Jimmy Durmaz utsattes aldrig för någon hatstorm.

Professor: Botar låg bakom "hatstormen" mot Durmaz

Publicerad 3 juli 2018 kl 14.10

Inrikes. Det var troligen ett nätverk av botar som låg bakom den så kallade rasistiska "hatstormen" mot fotbollsspelaren Jimmy Durmaz. Det säger Per Ödling, professor i bredbandskommunikation vid Lunds universitet, till fPlus.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Jimmy Ödling fanns det aldrig någon hatstorm Jimmy Durmaz, som orsakade en frispark i andra gruppspelsmatchen i VM och därmed bidrog till att Sverige förlorade.

I stället verkar det ha handlat om botar, automatiserade nätrobotar.

Ödling har varit med och analyserat de många inläggen på Durmaz Instagram, ett arbete som han kallar Christian Landgrens arbete. Han menar bland annat att traditionella medier gör sig själva "blinda" för att sprida en felaktig bild av Sverige som ett "rasistiskt" land. Tidningarna förstår inte vilken kraft som "botnäten" han kan, hävdar han.

– Data visar att det inte fanns någon hatstorm utan en kärleksstorm. Däremot ser det ut som ett botnät gått in och hatat och sedan raderat sina inlägg. Att svenska tidningar och media använder förra årtusendets teknologi i detta årtusende gör dem blinda, lättlurade och förvandlar dem till vad som brukar kallas "nyttiga idioter" för att sprida en bild av ett hatfullt Sverige. Trist, säger han till fPlus.

Hela intervjun kommer publiceras i fPlus på torsdag.

Fria Tider var bland de första att skriva att det kunde vara botar som låg bakom attacken mot landslagsspelaren. Vår artikel visade hur till synes nystartade och falska konton postade hatiska inlägg på Durmaz Instagram för att sedan radera sina användarkonton.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

S bidragshöjning får underklassen skaffa barn istället för arbete

Stor svensk studie bekräftar fördomar.. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Här flyger han över Engelska kanalen – på en hoverboard. Franske uppfinnaren lyckades – på andra försöket.0 

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0