Regeringen delar ut halv miljard till gammelmedia

Publicerad 6 augusti 2020 kl 12.02

Inrikes. Regeringens "coronakrisstöd" på 500 miljoner till media är redo för genomförande, uppger Kulturdepartementet på torsdagen. Enligt regeringen har allmänhetens efterfrågan på "kvalitetsjournalistik" vuxit under pandemin.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i maj som en extra ändringsbudget presenterades där ytterligare en halv miljard kronor gavs i "stöd" till nyhetsmedier under 2020 på grund av corona.

Efter att EU-kommissionen i juli godkänt det nya stödet beslutade regeringen idag om den slutgiltiga utformningen av hur pengarna ska delas ut.

"Coronavirusets spridning har fått betydande konsekvenser för medierna, som har drabbats av minskade annonsintäkter trots allmänhetens större efterfrågan på kvalitetsjournalistik", skriver regeringen i ett pressmeddelande och fortsätter:

"För att förbättra förutsättningarna för nyhetsförmedling införs ett redaktionsstöd i mediestödet. Redaktionsstödet ska ges till nyhetsmedier med behov av ekonomiskt stöd och ska användas för den redaktionella verksamheten. Stödet är ett brett stöd och omfattar bland annat dagspress, gratistidningar, webbaserade medier och nyhetsverksamhet i radio- och tv-kanaler."

Coronastödet införs genom ändringar i mediestödsförordningen och träder i kraft den 13 augusti.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Partytricket "Dragon's Breath" kan spräcka din magsäck. Barn och unga stoppar flytande kväve i munnen.0 

Studie: Vanlig Alvedon ändrar din personlighet. Ökad riskbenägenhet, lägre empati...0 Plus

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0