Kvoterade bolagsstyrelser
Morgan Johansson, mitten, hotade idag med att upplösa företag som inte underkastar sig en ny feministisk lagstiftning.

Minister hotade upplösa företag som inte tvångskvoterar

Publicerad 15 maj 2015 kl 21.45

Entreprenör. Regeringen vill lagstifta om att tvångskvotera in kvinnor i bolagsstyrelser, och justitieminister Morgan Johansson hotade idag med att upplösa de företag som inte lever upp till den nya lagen.
– Man kan hota med en upplösning av bolagen, sade han till Sveriges Radio idag på morgonen.

Gilla artikeln på Facebook

Regeringen anser att det är för få kvinnor i de svenska företagens bolagsstyrelser – därför skissar man just nu på en ny feministisk lagstiftning som ska tvinga företag att ha minst 40 procent kvinnor i bolagsstyrelserna.

Om ett år ska ett lagförslag presenteras som innebär att hundratals företag kan komma att bötfällas – om de inte lyckas leva upp till den nya feministiska normen.

– Man kan hota med en upplösning av bolagen, sade justitieminister Morgan Johansson till Sveriges Radio idag på morgonen.

– Eller så kan man istället ha ett vitesförfarande, väljer vi vitesbelopp, då ska det vara ett kännbart belopp, fortsatte han.

Senare under dagen gjorde han en "pudel" och tog tillbaka sitt uttalande om att upplösa företag men underströk att det fortfarande är aktuellt med böter för de företag som inte kvoterar.

– Vi arbetar istället med en sanktionsavgift, sade han då till SR.

Enligt revisionsföretaget Grant Thornton utgörs företagsledningarna i svenska medelstora företag av 28 procent kvinnor idag. Hårdast slår den nya lagen mot landsbygden och de båda storstäderna Göteborg och Malmö där över 20 procent av de medelstora aktiebolagen saknar kvinnor i sina bolagsstyrelser.

Dessa företag måste nu börja se sig om efter kvinnor att kvotera in i sina styrelser, alldeles oavsett man lyckas hitta någon som är kompetent eller inte. De företagsägare som misslyckas med uppgiften riskerar annars att få betala kännbara böter.

Drygt 5000 företag i Sverige klassas som medelstora företag och de sysselsätter tillsammans omkring en halv miljon människor.


Nyheter från förstasidan

"Skicka hem henne!" – publikens slagord på Trumpmötet

Trumps hårda attack mot vänsterpolitikern. Stor del av publiken skanderade att Ilhan Omar borde skickas hem till Somalia.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Mer från Entreprenör

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0