Inrikesminister Mikael Damberg (S).

Regeringen inför inreseförbud till Sverige – men invandringen får fortsätta

Publicerad 18 mars 2020 kl 07.16

Inrikes. Regeringen har på uppmaning av EU beslutat att tillfälligt stoppa icke nödvändiga resor till Sverige, i syfte att mildra effekterna av coronautbrottet. Personer som "är i behov av internationellt skydd" är dock fortfarande välkomna och "rätten till asyl" påverkas inte av beslutet, meddelar regeringen.

Gilla artikeln på Facebook

Beslutet gäller från och med den 19 mars och till att börja med under 30 dagar. Det rör sig enligt regeringen "en exceptionell åtgärd".

Inreseförbudet gäller för alla utländska medborgare som försöker resa in i Sverige från ett land som inte ingår i EES samt Schweiz.

Alla resor till Sverige stoppas dock inte. Svenska medborgare och andra personer som är bosatta i Sverige kommer att kunna återvända. Inreseförbudet gäller inte heller för personer som har "särskilt viktiga skäl" att resa till Sverige. Det gäller till exempel diplomater, personer som "är i behov av internationellt skydd", personer som ska utföra nödvändiga funktioner i Sverige såsom hälso- och sjukvårdspersonal, och personer som transporterar varor till Sverige.

"Rätten till asyl påverkas inte av beslutet", skriver regeringen på sin hemsida.

Beslutet har fattats efter att EU:s medlemsstater ställt sig bakom en uppmaning från EU-kommissionen att vidta åtgärder för att tillfälligt stoppa icke-nödvändiga resor till EU.


Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nya Sverigebilden

Här talar invandraren ut om sitt hat mot svenskar. "Ni är äckliga pedofiler" och "ni kommer aldrig lyckas kasta ut oss", säger han bland annat.0 Plus

Ekonominyheter

Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Övertaget för säljarna är nu rekordstort.. Situationen ännu mer urspårad än under tidigare rekordåret 2017.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

Kultur

I "Svenska fall" mördas det fortfarande som på farfars tid. Serien har snart slut på lämpliga fall.0