Krisen i Eurozonen

Schweiz överger euro-låsning

Publicerad 15 januari 2015 kl 17.05

Valuta. Den schweiziska centralbanken SNB meddelade idag att man överger sin fasta växelkurs mot euron.

Gilla artikeln på Facebook

Bakgrunden till beslutet är dels osäkerheten inom eurozonen och att eurokursen dragit med sig den schweiziska francen nedåt, en utveckling som centralbanken anser är skadlig för Schweiz – men även ett kontroversiellt obligationsköpprogram som den europeiska centralbanken ECB väntas presentera nästa vecka.

Schweiz ser heller ingen ljusning i sikte för EU-länderna utan menar på att de olika valutaområdenas monetära politik glider isär allt mer och att trenden blir allt mer uttalad.

SNB meddelade samtidigt att man sänker en av sina styrräntor med 0,75 procentenheter för att göra den schweiziska valutan mindre attraktiv som en "fristad" för europeiska placerare och valutaspekulanter.

Efter att francen släppts fri idag steg kursen dramatiskt – ett tecken på att valutakursen under en längre tid pressats ned kraftigt av låsningen. En schweizisk franc kostar nu nästan lika mycket som en euro. Företrädare för SNB hävdar trots det att francen är kraftigt överprissatt och anledningen till den hastiga kursuppgången var chocken över att man övergivit den fasta växelkursen.

Samtidigt dök aktiekurserna på de schweziska aktiemarknaderna mycket kraftigt av rädsla för att en stigande valutakurs kommer att hämma landets exportindustri. Börsen återhämtade sig dock något under eftermiddagen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Valuta

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Allt dyrare tanka bilen eller resa utomlands. Men Riksbanken håller fast vid minusräntan in i det sista.0 

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0