När kurden Ghader Ghalamere skulle utvisas ställde han till med bråk vid ombordstigningen på flyget. Utvisningen har nu inhiberats efter att Ghalamere kommit på att det finns nya skäl för att han ska få stanna i Sverige.

Slapp utvisning genom att bråka på flygplan

Publicerad 12 april 2014 kl 14.58

Inrikes.En man som skulle utvisas till Iran i torsdags blev kvar i Sverige efter att ha gjort motstånd när han skulle föras ombord på flygplanet. Nu kan han få en ny chans att stanna i Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

Det var på torsdagsmorgonen som kurden Ghader Ghalamere skulle sättas på ett plan på Östersunds flygplats för vidare transport ut ur landet.

Men när han skulle kliva på planet gjorde han motstånd och ett antal av hans familjemedlemmar tog sig över staketet till flygplatsen för att protestera mot utvisningen. Flygkaptenen valde då att inte låta Ghalamere gå ombord.

På planet fanns också Malin Björk, som är Vänsterpartiets toppnamn på listan till valet till Europaparlamentet. Hon försökte sätta käppar i hjulet för verkställigheten av utvisningsbeslutet genom att vägra ta på sig säkerhetsbältet på planet.

– Jag hade frågat de från "Ingen människa är illegal" om vad man kunde göra och de sa att det är piloten som bestämmer om planet ska lyfta och att man kan knäppa av sig säkerhetsbältet, säger Björk till Aftonbladet.

Istället för att utvisas kördes Ghalamere till Migrationsverkets förvar i Gävle. Några timmar senare beslutade Migrationsverket att utvisningen tills vidare inte ska verkställas.

– Sökandens advokat har lämnat in en ansökan om verkställighetshinder vilket innebär att det har framkommit nya omständigheter som man vill få prövade av Migrationsverket, säger Sophia Öhvall Lindberg från Migrationsverket till Jämtlandsnytt.

Vad det är för ”nya omständigheter” som plötsligt framkom på torsdagseftermiddagen efter att Ghalamere vistats fem år i Sverige är inte känt, eftersom skrivelsen från Ghalameres advokat är sekretessbelagd.

Migrationsverket kommer nu att pröva om de omständigheter Ghalamere åberopat är nya, eller om de redan behandlats i ärendet. Om omständigheterna är nya kan Ghalamere få en ny chans att stanna i Sverige.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Vetenskap

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Feminiseringen av högskolan tros förklara minskad produktivitet. Fokus på "mjuka värden" och vänsteraktivism ger nedslående resultat.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0