EU-valet 2019

Soros varnar för EU:s totala kollaps: "Vi lever i ett revolutionärt ögonblick"

Publicerad 12 februari 2019 kl 15.01

Utrikes. Nymarxistiske miljardären George Soros varnar nu för att EU kommer kollapsa likt Sovjet om inte EU-förespråkarna "vaknar" ur sin sömn, skriver han på Market Watch.

Gilla artikeln på Facebook

De europeiska folken går i sömnen och ser inte att EU håller på alla falla samman, menar George Soros.

De "pro-europeiska" krafterna måste vakna omgående, anser han. Om inte kommer EU sluta som Sovjetunionen gjorde 1991.

"Varken våra ledare eller vanliga medborgare verkar förstå att det vi upplever är ett revolutionärt ögonblick, att utbudet av möjligheter är väldigt brett och att den eventuella utgången sålunda är mycket osäker", skriver George Soros i sin artikel.

Enligt 88-årigen tror de flesta människor att verkligheten kommer bestå som den är. Men så fungerar inte världen, saker och ting förändras, och kan göra det väldigt radikalt och ganska plötsligt.

"I ett långt och händelserikt liv har jag bevittnat många perioder av vad jag kallar radikal ojämlikhet. Vi lever i en sådan period idag", säger han.

Det är alltså den här utvecklingen som enligt honom kan leda till revolutioner.

Orsakerna är bland annat, menar han, EU:s brist på rättsliga verktyg "för att disciplinera medlemsländer som bryter mot de principer som EU grundades på", som han uttrycker det.

Soros rasar också mot att nationalistiska och EU-kritiska partier lyckats resa sig i länder som Tyskland, Italien och Ungern. Europeiska folkpartiet (EPP) kallar han för den "värsta förbrytaren", eftersom EU-parlamentsgruppen låtit den ungerske premiärministern Viktor Orbáns parti Fidesz vara kvar som medlem.

Han menar att EU under asylvågen gjorde det "dödliga misstaget" att strikt tillämpa Dublinavtalet, vilket enligt honom gjorde att Italien orättvist belastades med alla invandrare som kom till EU. Detta bäddade för den nya invandringskritiska regeringen med bland andra Matteo Salvini i spetsen, som tog över Italien 2018.

Miljardären uppmanar till en ny folkomröstning om Brexit i Storbritannien, "eller, ännu bättre, återkallandet av Storbritanniens artikel 50-anmälan" (ansökan om att lämna EU, vår anm.).

Enligt George Soros handlar politiken i Europa inte längre om arbetare mot kapitalister, utan om för eller emot EU och globalism. Detta måste makteliten förstå för att kunna vinna, menar han.

Han påpekar att det nuvarande ledarskapet i EU påminner om hur den sovjetiska politbyrån fungerade innan Sovjetunionen kollapsade. Risken är rentav påtaglig att EU-vänliga partier förlorar makten i Europaparlamentsvalet i maj, anser han. Därför måste alla EU-förespråkare vakna och "försvara" EU:s grundläggande värderingar.

"Annars kan drömmen om ett enat Europa bli detta århundradets mardröm", påpekar han.


Nyheter från förstasidan

"Mirakel" krävs för att rädda Löfven

I princip klart att regeringen faller. Nu jobbar han helg för att hinna bevilja bidrag till alla viktiga särintressen innan befogenheterna avskaffas på måndag.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Nationalmuseum: Tavla som visar fiskare i båt är rasistisk. Sprider idé om "nedärvda folkliga särdrag".0 

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0