Asylkaoset

Statlig bluff om högutbildade syrier

Publicerad 12 oktober 2015 kl 21.32

Inrikes. I somras avslöjade Fria Tider att statliga SVT ljög när de påstod att invandringen från Syrien innebar ett arabiskt "kompetensregn" över Sverige. Och nu bekräftar norska siffror att invandrarna från Syrien har påfallande låg utbildningsnivå.

Gilla artikeln på Facebook

Den officiella siffran över invandrares utbildningsnivå tas fram av SCB. Men SCB mäter nyanländas utbildning genom självrapporterade enkäter. I dessa enkäter är 10 procent av syrierna högutbildade.

SVT ljuger dock om att 37 procent av syrierna är ”högskoleutbildade” eller “högutbildade”, noterar ekonomen Tino Sanandaji i ett blogginlägg.

SVT:s trick är enligt Sanandaji att inkludera alla med några månaders yrkesutbildning bland de “högutbildade”, trots att det inte är så högutbildad definieras.

"SVT räknar de med mekanikträning i Syriens militär, lärlingsutbildning som frisör och för den delen koranskola som 'högskoleutbildade'", skriver Tino Sanandaji.

Samtidigt rapporterar NRK om låg utbildning bland nyanlända från Syrien med hjälp av Statistisk sentralbyrå (SSB). Denna statistik rapporteras till skillnad från i fallet med SCB rakt av, utan att statstelevisionen förvanskar den.

”Flyktingar från Syrien till Norge har lägre utbildning än vad många hade trott. Experter tror att det blir därmed svårare för flyktingar från Syrien att komma in på arbetsmarknaden och försörja sig själva. Praktiskt taget alla syrier beviljas uppehållstillstånd i Norge, och kan stanna här för resten av ditt liv", rapporterar NRK bland annat.


Coronavaccin

Blodbad vid jättelikt invandrarbråk. Migrationsverkets beslut: "Omänskligt" att skicka afghanen tillbaka till Ungern trots avslag på asylsökan.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish låg nere fjärde dagen i rad

Problem hos SEB på fredag, lördag och söndag.. På måndagen drabbades Swish återigen av problem – hos samtliga banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Fysisk träning mycket effektivt vid ångest. Påtagliga resultat även för kroniskt ångestdrabbade.0 

Kultur

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0