Östling i Swebbtv

Östling backar – ångrar intervjun med Swebbtv

Publicerad 2 november 2019 kl 11.12

Inrikes. Förre Scania-chefen Leif Östling backar nu om sin uppmärksammade intervju i alternativmediekanalen Swebbtv, säger han i en intervju med Expressen.

Gilla artikeln på Facebook

Leif Östling förklarar nu att han ångrar intervjun i Swebbtv, där han bland annat säger att somalier hade svårt att fullfölja arbetet på Scania samt att Sverige kan stå inför krig inom landet på grund av situationen ute i förorterna.

Fria Tider var första tidning att rapportera om intervjun. Sedan hoppade andra alternativmedia på och dagen efter fick Östlings uttalanden stor uppmärksamhet i andra medier.

Först såg det ut som att Östling skulle stå på sig. Han försvarade intervjun.

– Det är inte rasistiskt, det är ett konstaterande. Vi utgår från att de är precis som vi är med samma förutsättningar som vi har, men det har de inte. Det är det som gör integrationen svår, för att vi utgår från vår egen världsbild, sade han till Dagens industri tidigare i veckan.

Men under lördagen, en vecka efter att intervjun publicerades på Youtube, väljer nu Östling att backa. Han tycker visserligen intervjun till stora delar var konstruktiv. Problemet var att den i slutet kom att handla om invandringen.

Han säger uttryckligen till Expressen att han ångrar sin medverkan.

– Ja, det var inte helt bra med tanke på hur det har rullat runt. Å andra sidan så är det här en viktig fråga att diskutera mer faktamässigt. Det finns mycket fakta. Men det blir mycket en rasfråga, mycket känslor i diskussionen, säger han till tidningen.

Enligt Östling var det en bekant som fick honom att ställa upp på intervjun. I stället borde han själv ha gjort egen "research" om programmet, hävdar han.

Samtidigt medger han att helheten i Swebbtv-intervjun kommer fram rätt bra, även om det två timmar långa samtalet klippts ned. Han påpekar även återigen att hans uttalanden inte var "rasistiska". Det krävs två-tre generationer innan det sker en fungerande integration, säger han till Expressen. Men han tonar ned uttalandet om ett stundande inbördeskrig i landet.

Bonniertidningen skriver bland annat att "Vladimir Putins propagandainstrument", RT och Sputnik, uppmärksammat Leif Östlings uttalanden om invandringen. Om detta säger Östling att han inte är en vän av Putin utan tvärtom mycket kritisk.

Leif Östling tror dock att den mediala stormen kommer lägga sig, även om det finns en risk att detta blir hans eftermäle, i stället för bara industriman och framgångsrik VD på Scania.


Egentligen är de intoleranta personer som spelar toleranta. Svenskar måste våga stå upp mot "galenskapen" och rasistanklagelserna, enligt tv-profilen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Clown nominerad till partiledare för V

Kandiderar till posten som ny partiordförande. Var med och grundade nätverket "Clowner mot nazister".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Kolumn. Sverige påminner om Gorbatjovs Sovjet, enligt Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Forskare varnar: WHO underskattar faran med viruset. Coronaviruset tydligt mer smittsamt än WHO räknar med.0 

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0