Östling i Swebbtv

Östling backar – ångrar intervjun med Swebbtv

Publicerad 2 november 2019 kl 11.12

Inrikes. Förre Scania-chefen Leif Östling backar nu om sin uppmärksammade intervju i alternativmediekanalen Swebbtv, säger han i en intervju med Expressen.

Gilla artikeln på Facebook

Leif Östling förklarar nu att han ångrar intervjun i Swebbtv, där han bland annat säger att somalier hade svårt att fullfölja arbetet på Scania samt att Sverige kan stå inför krig inom landet på grund av situationen ute i förorterna.

Fria Tider var första tidning att rapportera om intervjun. Sedan hoppade andra alternativmedia på och dagen efter fick Östlings uttalanden stor uppmärksamhet i andra medier.

Först såg det ut som att Östling skulle stå på sig. Han försvarade intervjun.

– Det är inte rasistiskt, det är ett konstaterande. Vi utgår från att de är precis som vi är med samma förutsättningar som vi har, men det har de inte. Det är det som gör integrationen svår, för att vi utgår från vår egen världsbild, sade han till Dagens industri tidigare i veckan.

Men under lördagen, en vecka efter att intervjun publicerades på Youtube, väljer nu Östling att backa. Han tycker visserligen intervjun till stora delar var konstruktiv. Problemet var att den i slutet kom att handla om invandringen.

Han säger uttryckligen till Expressen att han ångrar sin medverkan.

– Ja, det var inte helt bra med tanke på hur det har rullat runt. Å andra sidan så är det här en viktig fråga att diskutera mer faktamässigt. Det finns mycket fakta. Men det blir mycket en rasfråga, mycket känslor i diskussionen, säger han till tidningen.

Enligt Östling var det en bekant som fick honom att ställa upp på intervjun. I stället borde han själv ha gjort egen "research" om programmet, hävdar han.

Samtidigt medger han att helheten i Swebbtv-intervjun kommer fram rätt bra, även om det två timmar långa samtalet klippts ned. Han påpekar även återigen att hans uttalanden inte var "rasistiska". Det krävs två-tre generationer innan det sker en fungerande integration, säger han till Expressen. Men han tonar ned uttalandet om ett stundande inbördeskrig i landet.

Bonniertidningen skriver bland annat att "Vladimir Putins propagandainstrument", RT och Sputnik, uppmärksammat Leif Östlings uttalanden om invandringen. Om detta säger Östling att han inte är en vän av Putin utan tvärtom mycket kritisk.

Leif Östling tror dock att den mediala stormen kommer lägga sig, även om det finns en risk att detta blir hans eftermäle, i stället för bara industriman och framgångsrik VD på Scania.


Nyheter från förstasidan

Lamotte: Tamim Sultani skrek "allahu akbar" under attacken i Vetlanda

Offren berättar om terrorropet. "Tamim Sultani skrek 'Allahu akbar' innan han högg kniven i honom".0 

Ekonominyheter

Konkurserna fortsätter att minska kraftigt

Hålla stängt lönsamt när stödpaketen rullar in.. I Stockholm minskar konkurserna med 15,6 procent sedan samma månad förra året.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Mikroskopiskt kryp döpt efter Greta. Nyupptäckta arten får namnet Xerobiotus gretae.0 

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0