Fallet Zimmerman
Flexibelt vittne: Mary Cuther

En miljon dollar till den som mördar Zimmerman

Publicerad 27 mars 2012 kl 18.01

Media.Nattvakten George Zimmerman i Florida, som låg på rygg i gräset, skulle kanske gjort klokare i att låta Trayvon Martin fortsätta bulta hans huvud i marken, istället för att skjuta Martin som han gjorde. Zimmerman är vit och Martin var svart och nu har de Svarta Pantrarnas parti utlyst en belöning på en miljon dollar till den som dödar Zimmerman. Eftersom de flesta amerikaner efter två veckors mediadrev verkar vilja göra just detta torde Zimmermans dagar vara räknade.

Gilla artikeln på Facebook

Det råder inget tvivel hos polisen om vad som hände i Sanford, Florida den 26/2: En nattvakt hade följt efter en man som verkade snoka på ett misstänkt sätt i det villaområde som nattvakten ansvarade för. Mannen gick då till attack mot nattvakten och slog denne till marken. Nattvakten skrek på hjälp för full hals medan mannen misshandlade honom, tills han fick fram en pistol och sköt mannen i bröstet.

Den dödade mannen var bara 17 år gammal och svart. Nattvakten är vit med ett tyskklingande namn. Medierna uppfattade det hela som ett vitt, rasistiskt mord. Nu hade det alltså hänt. "Igen."

President Barrack Obama och i stort sett alla amerikanska medier har beklagat händelsen (alltså skjutningen) med utgångspunkten att den var ett utlopp av vit rasism. Demonstrationståg har hållits, svarta ledare har talat upprört och lagar skall ändras.

Vittnesmål ändrat
Till och med ett av vittnena, en ung vit kvinna som ringde polis när hon hörde nattvaktens vrål har ändrat sin uppfattning. Trots att kvinnan i polisförhör bekräftat nattvaktens version av händelseförloppet har hon nu anslutit sig till kampanjen mot den vita rasismen i allmänhet och nattvakten George Zimmerman i synnerhet. Hennes nya vinkling är att det var Trayvon Martins skrik hon hörde. De flesta foton som publicerats av Trayvon Martin har varit från början av tonåren. President Obama har sagt att om han hade haft en son hade denne sett ut om Trayvon Martin. Och när vittnet, Mary Cutcher, nu uttalar sig minns hon plötsligt att de skrik som hon hörde var från "ett barn", med andemeningen att det måste ha varit den yngre Trayvon och inte den äldre George som skrek på hjälp. Att ett ögonvittne faktiskt har sett vem som slog, och att detta knappast var samme man som skrek, bekymrar varken nyhetsmedia eller Mary Cutcher - här gäller det att stå på rätt sida.

Den som vill bilda sig en lika välgrundad uppfattning som Mary Cuther kan lyssna själv på bakgrundsljudet till hennes telefonsamtal till polisen.

Mediadrev och Svarta Pantrar
I USA liksom överallt annars är det ovanligt att vita begår brott mot svarta, vilket passar dåligt in i den "white-critical"-trend som massmedia driver. Därför har medierna visat en stor förtjusning över den aktuella händelsen. Man har flitigt kritiserat Zimmerman och polisen, berömt Martins karaktär och personlighet samt avstått från att rapportera fakta som avlastar Zimmerman. Var och en i USA känner till Traynor Martins flickväns berättelse. Men bara bloggläsare vet vad den ende överlevande från konfrontationen, George Zimmerman, har berättat. Inte heller nämns att Zimmermans berättelse är styrkt av minst ett vittne samt av hans skador.

Stämningen i USA är mycket upphetsad och den första svarta lynchningen av en vit människa skedde redan en vecka efter skjutningen. Det var en 13-årig pojke som blev jagad av två svarta 16-åringar, som fick tag på honom medan han försökte komma in genom sin verandadörr. De hällde bensin över honom och tände på, med tillropet att "detta är vad du förtjänar, vite pojke".

13-åringen klarade sig men vårdas för brännskador på huvud, ansikte och lungor. De skyldiga har inte hittats så något samband med Zimmerman-debaclet kan inte påvisas. Pojkens familj flyttar nu från staden där de bor. Händelsen har fått minimal uppmärksamhet i media.

Men det mesta av den svarta vreden riktar sig tills vidare mot George Zimmerman själv och mot de poliser som inte arresterat honom. En rad svarta ledare har vrålat ut sin ilska och vid demonstrationsmöten har det sjungits krigiska sånger - "no justice, no peace". Den svarte filmregissören Spike Jones har via Twitter spridit George Zimmermans hemadress.

I det här läget vill inte de Svarta Pantrarna vara sämre. Så de har utfäst en belöning på $10.000 dollar till den som mördar Zimmerman. Man har utlovat att belöningen skall höjas till en miljon dollars denna vecka, om Zimmerman överlever helgen, vilket han verkar ha gjort.

Mer om Zimmerman-affären:
Huffington Post
The Irish Savant
Examiner
WESH2 News
De pantade pantrarnas erbjudande (YouTube)


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0