Japanskt exemplar av "Nippon".

Sverige kräver tillbaka stulen bok

Publicerad 7 juli 2021 kl 11.56

Kulturnyheter. Riksantikvarieämbetet har lämnat in ett överklagande till Nederländernas högsta domstol angående återlämnande av boken Nippon, som stals av den så kallade KB-mannen.

Gilla artikeln på Facebook

Två tidigare instanser har tillbakavisat kraven från Sverige. De anser att för lång tid har förflutit från det att Sverige fick kännedom om var boken fanns och det att stämningsansökan lämnades in.

Riksantikvarieämbetet ifrågasätter den tolkningen eftersom myndigheten inte fick vetskap om var boken fanns förrän den 23 september 2015 då Kungliga biblioteket underrättade Riksantikvarieämbetet om var de trodde boken fanns och vem som innehade den.

Riksantikvarieämbetet är den enda myndighet som kan väcka den här typen av talan enligt återlämnandedirektivet.

En process i Nederländernas högsta domstol tar normalt ungefär ett år.

I september 2005 genomförde den tyska polisen en husrannsakan på begäran av svenska staten hos en auktionsfirma som hade lagt ut boken till försäljning. Två medarbetare från Kungliga biblioteket deltog i husrannsakan.

Enligt EU:s återlämnandedirektiv, som Sverige åberopar, ska talan vara väckt inom tre år från den tidpunkt då den återkrävande staten fick kännedom om var den illegalt utförda kulturegendomen fanns. Stämningsansökan lämnades in 21 februari 2018. Dom i första instans meddelades i januari 2019. Riksantikvarieämbetet överklagade domen till andra instans som den 7 april 2021 avslog Riksantikvarieämbetets överklagande. Den domen går att överklaga fram till den 6 juli 2021, vilket Riksantikvarieämbetet nu gör.

Boken Nippon har det fullständiga namnet Archiv zur Beschreibung von Japan und dessen Neben- und Schutzländern: Jezo mit den südlichen Kurilen, Krafto, Koorai und den Liukiu- Inseln. Den är skriven av Philipp Franz von Siebold och tryckt i Leyden 1852. Det är ett verk som anses vara unikt och ytterst värdefullt både sett ur ekonomisk och kulturhistorisk synvinkel. Boken stals från Kungliga biblioteket av den så kallade KB-mannen innan den år 2003 köptes av en nederländsk bokhandlare från ett auktionshus utomlands.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Kulturnyheter

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Ny "skrämmande" djurplågartrend på Youtube. Djur "räddas" av modiga människor.0 

Bonnier krävde att "****r" skulle översättas till "grobian". Översättaren talar ut efter förlagets krav.0