Kvinnomisshandlaren i Gamla stan

SVT pixlar ansiktet på kvinnomisshandlaren – får hård kritik

Publicerad 21 januari 2016 kl 19.57

Media. Flera medier har idag publicerat övervakningsbilder på en man som misshandlade en småbarnsmamma i tunnelbanan framför ögonen på hennes barn. Men när SVT Nyheter Stockholm skriver om fallet har gärningsmannens ansikte pixlats.

Gilla artikeln på Facebook

Stockholmspolisen vädjar om hjälp med att hitta kvinnomisshandlaren, som slog till vid Gamla stans tunnelbanestation den 5 januari.

Mamman, som var på plats tillsammans med sina två små barn, sade ifrån när mannen försökte stjäla av en äldre kvinna. Då riktade han sparkar mot småbarnsmamman och slog henne i ansiktet med knytnävsslag, för att sedan spotta henne i ansiktet.

Men från SVT får polisen ingen hjälp med att hitta gärningsmannen. I SVT Nyheter Stockholms artikel om händelsen har hans ansikte nämligen maskats till oigenkännlighet.

– Om det så är det sista jag gör så ska jag ta fast honom, säger polisens förundersökningsledare Stefan Tellqvist, som går i pension om ett år, till SVT.

Beslutet att pixla kvinnomisshandlarens ansikte har väckt hård kritik på sociala medier.

"Bra att ni pixlar, SVT. Risken är ju annars att denna människa kan identifiera och åka fast", skriver en användare på Twitter.

Geronimo Åkerlund, ansvarig utgivare på SVT Nyheter Stockholm, försvarar dock sitt agerande i ett inlägg på Facebook.

"SVT:s huvudprincip är att vi aldrig visar ansiktet på icke-dömda, för oss okända personer som ägnar sig åt brottslig verksamhet.Anledningen är att vi inte är en domstol. Vi kan aldrig säga att vi har hela bilden, och vi kan heller inte ta ansvar för vad en sådan publicering skulle kunna leda till", skriver han.


Coronavaccin

Blodbad vid jättelikt invandrarbråk. Migrationsverkets beslut: "Omänskligt" att skicka afghanen tillbaka till Ungern trots avslag på asylsökan.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Media

Man döms för hot mot Aftonbladets Jonna Sima

Villkorlig dom för Twitter-inlägg.. Brottet extra allvarligt eftersom Jonna Sima är journalist med "samhällsviktiga arbetsuppgifter".0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0