Domstolsbeslutet kom efter en stämning från organisationen KlimaSeniorinnen, som trots sitt namn inte har något med klimakteriet att göra utan istället är en klimatorganisation bestående av över 2.000 äldre schweiziska vänsterkvinnor som kräver mindre utsläpp av koldioxid.
Kvinnorna hävdar att deras "mänskliga rättigheter" kränks eftersom de är särskilt sårbara för värmeböljor orsakade av klimatförändringar, skriver The Guardian.
Fallet anses vara historiskt som det första där Europadomstolen slagit fast att så kallade klimatåtgärder är mänskliga rättigheter.
Trots detta har motstånd funnits inom Schweiz. Regeringen har tidigare behandlat domen som politiskt korrekt nonsens och hävdat att dess nuvarande så kallade klimatpolitik är tillräcklig.
I stället för att presentera en åtgärdsplan, som krävdes, skickade regeringen i oktober en rapport där den menade att domen inte föreskriver specifika koldioxidutsläpp och att det saknas en internationellt erkänd metod för att fastställa sådana.
Europarådet erkänner nu att Schweiz har vidtagit vissa lagstiftningsåtgärder, men uppmanar landet att visa hur dess "klimatstrategi" ligger i linje med domstolens krav – exempelvis genom en koldioxidbudget eller annan tydlig begränsning av utsläppen.
Regeringen har också fått i uppdrag att redovisa konkreta exempel på hur "medborgare involveras i klimatpolitiken" samt vilka anpassningsåtgärder som planeras för att skydda utsatta grupper vid det som medierna kallar för extremväder.