Terrordådet i Christchurch

Ekoterrorist bakom massakern i Nya Zeeland – uppmanar till raskrig mot politiker, invandrare och AFA

Publicerad 15 mars 2019 kl 12.33

Utrikes. Den 28-årige terroristen i Nya Zeeland Brenton Tarrant var djupt ideologisk motiverad och ser sig som en del av ett krig mot invandrare och mångkulturella makthavare. Och han uppmanar till mer våld mot politiker och utländska människor, som han kallar för inkräktare. Detta framgår av hans 73 sidor långa manifest "The Great Replacement", som syftar på att europeiska folk håller på att bytas ut av andra.

Gilla artikeln på Facebook

Det är den före detta personlige tränaren Brenton Tarrant, 28, som pekas ut som gärningsman i det brutala terrordådet i Nya Zeeland.

Tarrant livesände massakern på minst 49 personer i två moskéer i staden Christchurch. Sändningen ser ut som ett tv-spel.

Innan attacken ska 28-åringen ha publicerat ett manifest där han förklarar sitt motiv. Av texten framgår att hans dåd har en djup ideologisk bakgrund.

Den utlösande faktorn ska ha varit det islamistiska terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017.

– Det var ännu en terrorattack i den rad av ändlösa attacker som har skett under mitt vuxna liv. Men av någon anledning var det här annorlunda. Den cynism som jag bemött tidigare terrordåd med kom aldrig... Skillnaden var Ebba Åkerlund. Unga, oskyldiga och döda Ebba... Jag kunde inte längre ignorera attackerna. Det var attacker mot mitt folk, attacker mot min kultur, attacker mot min tro och attacker mot min själ. De kunde inte ignoreras, skriver han.

Den andra utlösande faktorn ska ha varit Emmanuel Macrons vinst i det franska presidentvalet 2017, något som uppenbarligen fick honom att betvivla demokratins chanser till förändring.

– Denna internationalistiska, globalistiska, antivita före detta bankman vann. Det var inte ens nära, skriver Tarrant.

Den tredje och sista utlösande faktorn var när han själv besökte Frankrike, och bevittnade samhällsutvecklingen där. Överallt såg han invandrare, som han kallar för "inkräktare".

– I varje fransk stad, i varje fransk by, fanns inkräktarna. Oavsett vart jag reste, oavsett hur litet eller lantligt samhället var, fanns inkräktarna. Fransmännen var ofta i minoritet och de som gick på gatorna var ofta ensamma, barnlösa eller av hög ålder. Detta medan invandrarna var unga, energiska och med stora familjer och många barn, skriver han.

I manifestet har han även publicerat ett utförligt "frågor och svar", där han bland annat kallar sig en ekofascist som kämpade för klimatet.

– När jag var ung var jag kommunist, därefter anarkist och sedan libertarian innan jag blev ekofascist, säger han.

På frågan varför man ska "fokusera på invandring och födelsetal när klimatförändringen är ett så stort problem?", svarar 28-åringen:

– Miljön förstörs av överbefolkningen, men vi européer är en av de grupper som inte överbefolkar världen. Inkräktarna är de som överbefolkar världen. Döda inkräktarna, döda överbefolkningen och på så sätt rädda miljö, förklarar han.

Han säger uttryckligen att han ställer sig bakom bland andra Anders Behring Breiviks terrordåd i Norge. Han hävdar också att den som inspirerat hans åsikter mest är den kvinnliga afroamerikanska konservativa debattören Candace Owens. Han hänvisar också till den brittiske fascisten Oswald Mosley som en förebild.

Det land som ligger närmast hans politiska och sociala värderingar, skriver han, är Kina. Han klargör också att terrorattacken har ett rasligt motiv, eftersom "födelsetal är knutna till rasen".

På påståendet att "våld inte är lösningen", säger han:

– Det finns ingen nation i världen som inte grundats på eller upprätthållits av våldsanvändning. Våld är makt. Historien är historien om makt. Våld är makt och våld är historiens verklighet. Vakna upp.

– Jag klandrar båda, och planerar att hantera båda, säger han om varför han beskyller invandrare och inte kapitalister för samhällsutvecklingen.

Han riktar sig också uttryckligen till olika grupper i samhället.

Till vänsterextrema AFA säger han att "Jag vill inte omvända er... Jag vill inte ha något samförstånd... Jag vill ha dig i mitt sikte. Jag vill ha din nacke under min känga."

Han menar också att ytterligare konfrontationer mellan etniska grupper i Västvärlden är oundvikliga, eftersom vita män, enligt honom, förr eller senare kommer radikaliseras:

– Radikaliseringen av unga västerländska män är oundviklig. Det borde inte komma som en chock för någon att europeiska män, i varje nation och på alla kontinenter, vänder sig till radikala uppfattningar och metoder för att bekämpa det sociala och moraliska förfall som sker i deras länder och den fortsatta etniska ersättning deras folk utsätts för.

Brenton Tarrant uppmanar också till mord på högt uppsatta politiker. Högst upp på listan sätter han den tyska förbundskanslern Angela Merkel, som han kallar "modern till alla företeelser som är anti-vita och anti-germanska".

Angående muslimer säger han att han inte har något emot dem som stannar i sina hemländer. De som han hatar allra mest är konvertiter.

Han ska ha valt ut de båda moskéerna som sina måltavlor baserat på att de hade "långt fler inkräktare, i en mer framträdande och utseendemässigt utländsk byggnad, med färre studenter, fler vuxna och en tidigare historia av extremism".

28-åringens uttryckliga syfte med attacken, berättar han, är bland annat att hämnas alla de européer som dödats i islamistiska terrordåd de senaste åren. Men han vill också se mer våld. Han syfte är:

– Att uppmuntra våld, vedergällning och ytterligare splittring mellan Europas folk och de inkräktare som för närvarande ockuperar europeisk mark... Att provocera mitt folks politiska fiender till handling, och att de sedan får uppleva bakslag... Att skapa en atmosfär av rädsla och förändring i vilken drastiska, kraftfulla och revolutionerande åtgärder kan inträffa.

Han menar att han egentligen inte hatar människor av annat ursprung, men att det mot hans vilja har startats ett krig som han tänker fullfölja:

– Jag önskar alla olika människor i världen det bästa oavsett etnicitet, ras, religion samt att de lever i fred och välstånd bland sina egna medlemmar och utövar sina egna traditioner, i sin egen nationer. Men om samma personer försöker komma till mitt folks länder, ersätta mitt folk, kuva mitt folk, kriga mot mitt folk, då kommer jag tvingas slåss mot dem och kommer inte hålla tillbaka någonting.

– Det finns inga oskyldiga i den invasion som pågår, alla som koloniserar andra folks länder delar skuld, påstår han.


Stora skillnader bara mellan japaner i syd och nord. Forskaren: "Folkslag från kalla klimat är över hela världen är längre, intelligentare, mer sociala, mindre brottsbenägna och uppvisar lägre fertilitet."0 Plus

Nyheter från förstasidan

22-årig afghan bakom Vetlanda-terrorn

"Pratade väldigt dålig svenska." Mannens lägenhet i Vetlanda söktes igenom av polis.0 

Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Utrikes

Flyganfall i östra Syrien. "Vi vet att vi träffade det mål vi var ute efter".0 

Vetenskap

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Feminiseringen av högskolan tros förklara minskad produktivitet. Fokus på "mjuka värden" och vänsteraktivism ger nedslående resultat.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0