"Tjänar mer på att tigga än jobba"

Publicerad 21 augusti 2014 kl 16.57

Inrikes. Romer som tar sig till Sverige och andra västeuropeiska länder för att tigga gör det bara för att de tjänar mer på det än de skulle göra om de jobbade i sina hemländer. Det menar bedömare från Rumänien.

Gilla artikeln på Facebook

En delegation från staden Buzau i Rumänien är på besök i Borås för att ta reda på varför så många rumänska romer har tagit sig dit för att tigga.

En av dem som ingår i delegationen är vice borgmästare Sebastian Radu. Han säger till Borås Tidning att hans bedömning efter att ha talat med tiggarna är att de överdriver sin situation för att skapa sympati hos svenskarna.

– Vi har pratat med 10-11 romer idag. Vår uppfattning är att de flesta har bra levnadsvillkor hemma och bor i hus som alla andra. De väljer att komma hit eftersom de tjänar bättre på att tigga utomlands än att acceptera ett jobb med minimilön hemma, säger Sebastian Radu till Borås Tidning.

I januari betalade Borås kommun 200.000 skattekronor för att bussa hem ett 40-tal tiggare till Buzau i Rumänien. Drygt två veckor senare var de tillbaka igen för att fortsätta tigga.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

FBI organiserade kidnappning av guvernör

Sanningen om komplotten kryper fram. Gärningsmän manipulerades för att FBI skulle kunna varna för "högerextremt terrorhot".0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0