Alternativ för Sverige
En stor andel av SD:s väljare tycker partiets invandringspolitik är för liberal, visar undersökning.

Två av tre SD-väljare vill se nytt invandrings-kritiskt parti i riksdagen

Publicerad 7 mars 2018 kl 01.05

Inrikes. Mer än hälften av SD:s väljare tycker att partiets invandringspolitik är för liberal och så många som 63 procent vill se ett nytt invandringskritiskt parti i riksdagen. Det visar en färsk opinionsundersökning av analysinstitutet Sentio Research.

Dela artikeln

Undersökningen är beställd av det invandringskritiska partiet Alternativ för Sverige, som lanserades vid en pressträff i Stockholm i måndags.

Den visar på ett brett missnöje med de etablerade partiernas invandringspolitik. En dryg tredjedel av de tillfrågade personerna, 33,4 procent, svarade att de kunde tänka sig att rösta på ett parti som vill minska invandringen mer än något nuvarande riksdagsparti. Missnöjet är särskilt stort bland personer som sympatiserar med SD. Så många som 80,2 procent av dessa svarade ja på frågan.

53,1 procent av de tillfrågade SD-väljarna ansåg att partiets invandringspolitik borde skärpas. Närmare två tredjedelar, 63,8 procent, uppgav vidare att de ville se ett nytt invandringskritiskt parti i riksdagen.

Bland de övriga partiernas väljare var intresset för ett parti som står för en hårdare invandringspolitik även stort bland dem som sympatiserar med Moderaterna. 20,8 procent av dessa sade sig vilja se ett nytt invandringskritiskt parti i riksdagen, medan 36,2 procent kan tänka sig att rösta på ett parti som vill minska invandringen mer än något nuvarande riksdagsparti.

– Vi ser tydligt att det finns ett stort missnöje inom SD. Att de inte har lyckats tilltala sina kärnväljare. Många SD-väljare ser SD inte som det bästa alternativet utan som det enda alternativet, säger Per Sefastsson, ledamot i Alternativ för Sveriges partistyrelse.

– Det finns ett stort utrymme för ett nytt invandringskritiskt parti, främst hos SD-väljare men även hos andra partier. Det finns en stor grupp väljare som gärna skulle vilja se en hårdare invandringspolitik.

Undersökningen visar vidare att 66,7 procent av de tillfrågade SD-väljarna och 41,5 procent av M-väljarna kan tänka sig rösta på ett parti som i högre grad än nuvarande riksdagspartier förespråkar återvandring av illegala invandrare.

"Sverigedemokraterna och Moderaterna är idag de två riksdagspartier som driver den mest restriktiva invandringspolitiken. Ingen av dem vågar dock på allvar att diskutera återvandring – något som är absolut nödvändigt för att reda ut nuvarande situation – samtidigt som det är tydligt att många av deras väljare efterfrågar just det", skriver Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand i en kommentar på partiets hemsida.

Fria Tider har tagit del av undersökningens råmaterial som visar att 1002 personer har tillfrågats av Sentio Research under perioden 9 - 15 februari i år. Urvalet har viktats för att omfatta lika många män som kvinnor och reflektera den svenska befolkningens sammansättning när det gäller ålder och bosättningsort.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Inrikes

Säljare uppmanas leverera varor till box. "Men brottsupplägget förändras varje dag, ibland timme för timme."0 

Polisen efterlyser försvunnen flicka

Går ut med bilder.. Försvann för en halv månad sedan0 

Sverige skickar 13 reservkraftverk till Ukraina

Regeringens nya beslut.. Är fullt fungerande – men anses behövas bättre i Ukraina.0 

Nu kommer försvarets nya uniform

Markstridsuniform 24 införs under hösten.. Men gamla modell 90 ser ändå ut att bli kvar länge.0 

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0