Microsoft lägger nu mejl från oss i mappen "Skräppost" på Outlook/Live/Hotmail. Kolla mappen om du väntar på mejl från oss.
Alternativ för Sverige
En stor andel av SD:s väljare tycker partiets invandringspolitik är för liberal, visar undersökning.

Två av tre SD-väljare vill se nytt invandrings-kritiskt parti i riksdagen

Publicerad 7 mars 2018 kl 01.05

Inrikes. Mer än hälften av SD:s väljare tycker att partiets invandringspolitik är för liberal och så många som 63 procent vill se ett nytt invandringskritiskt parti i riksdagen. Det visar en färsk opinionsundersökning av analysinstitutet Sentio Research.

Gilla artikeln på Facebook

Undersökningen är beställd av det invandringskritiska partiet Alternativ för Sverige, som lanserades vid en pressträff i Stockholm i måndags.

Den visar på ett brett missnöje med de etablerade partiernas invandringspolitik. En dryg tredjedel av de tillfrågade personerna, 33,4 procent, svarade att de kunde tänka sig att rösta på ett parti som vill minska invandringen mer än något nuvarande riksdagsparti. Missnöjet är särskilt stort bland personer som sympatiserar med SD. Så många som 80,2 procent av dessa svarade ja på frågan.

53,1 procent av de tillfrågade SD-väljarna ansåg att partiets invandringspolitik borde skärpas. Närmare två tredjedelar, 63,8 procent, uppgav vidare att de ville se ett nytt invandringskritiskt parti i riksdagen.

Bland de övriga partiernas väljare var intresset för ett parti som står för en hårdare invandringspolitik även stort bland dem som sympatiserar med Moderaterna. 20,8 procent av dessa sade sig vilja se ett nytt invandringskritiskt parti i riksdagen, medan 36,2 procent kan tänka sig att rösta på ett parti som vill minska invandringen mer än något nuvarande riksdagsparti.

– Vi ser tydligt att det finns ett stort missnöje inom SD. Att de inte har lyckats tilltala sina kärnväljare. Många SD-väljare ser SD inte som det bästa alternativet utan som det enda alternativet, säger Per Sefastsson, ledamot i Alternativ för Sveriges partistyrelse.

– Det finns ett stort utrymme för ett nytt invandringskritiskt parti, främst hos SD-väljare men även hos andra partier. Det finns en stor grupp väljare som gärna skulle vilja se en hårdare invandringspolitik.

Undersökningen visar vidare att 66,7 procent av de tillfrågade SD-väljarna och 41,5 procent av M-väljarna kan tänka sig rösta på ett parti som i högre grad än nuvarande riksdagspartier förespråkar återvandring av illegala invandrare.

"Sverigedemokraterna och Moderaterna är idag de två riksdagspartier som driver den mest restriktiva invandringspolitiken. Ingen av dem vågar dock på allvar att diskutera återvandring – något som är absolut nödvändigt för att reda ut nuvarande situation – samtidigt som det är tydligt att många av deras väljare efterfrågar just det", skriver Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand i en kommentar på partiets hemsida.

Fria Tider har tagit del av undersökningens råmaterial som visar att 1002 personer har tillfrågats av Sentio Research under perioden 9 - 15 februari i år. Urvalet har viktats för att omfatta lika många män som kvinnor och reflektera den svenska befolkningens sammansättning när det gäller ålder och bosättningsort.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fler än nånsin vill sälja sin bostadsrätt

Antalet begagnade bostadsrätter till salu fortsätter skena.. "Vi har nu ett rekordutbud av bostadsrätter", uppger Hemnets talesperson Staffan Tell.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Jan Tullberg om politikens trilemma. "Alla liberaler är inte komfortabla med att majoriteten ska bestämma."0 

Vetenskap

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Familj får 100.000 kronor efter unikt myntfynd på tomten. Skånska familjen fann över 20 mynt som är 300 år gamla.0 Plus

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0