Samtyckeslagen

Ungdomar bäst på formellt samtycke

Publicerad 29 oktober 2021 kl 12.40

Inrikes. Sedan 2018 räknas frivilligt sex som våldtäkt om inte mannen har fått ett uttryckligt samtycke från kvinnan inför varje "nytt moment". Nu visar en mätning att ungdomar och unga vuxna försöker undvika straffansvaret på olika sätt.

Gilla artikeln på Facebook

När det kommer till hur sex initieras första gången med en ny partner är det vanligare bland ungdomar att försöka undvika straffansvar genom att ställa en rak fråga, jämfört med bland unga vuxna, enligt mätningen som kommer från RFSU.

Undersökningen visar att 33 procent av de i åldern 16–20 år frågade om samtycke senaste gången de hade sex med en ny partner, jämfört med 19 procent i gruppen 21–35 år.

2020 var siffran 25 procent bland 16–20-åringarna och sedan dess har alltså andelen unga som uttryckligen ber om samtycke ökat.

Bland unga vuxna (21–35 år) är det fler som istället försöker undvika en fällande dom genom att kommunicera att de vill ha sex genom att använda kroppsspråk. Det uppger 46 procent, jämfört med 31 procent i gruppen 16–20 år, enligt RFSU.

Enligt lagförarbetet kan ett samtycke som endast kommer till uttryck genom kroppsspråk visserligen frikänna en man från våldtäkt trots att han har haft sex, men det är mycket oklart hur ett sådant samtycke ska kunna bevisas.

Färre unga män har sex
Andelen som kräver någon form av påskrivet samtycke, eller som kräver ett samtycke via Libra eller någon annan samtyckes-app för sex, har inte mätts i RFSU:s undersökning.

RFSU har heller inte mätt hur många pojkar eller unga män som avstår från att ha sex på svenskt territorium av rädsla för att senare inte kunna bevisa ett samtycke.

Den svenska lagen har redan exporterats till Nederländerna och i Finland inleddes kampanjen "Samtycket2018" av de ledande politiskt korrekta NGO:erna för två år sedan, i syfte att förändra unga mäns syn på sex.

Frågan är dock hur mycket ytterligare förändring som är nödvändig, eller ens möjlig, att åstadkomma genom lagstiftning, då unga män även utan samtyckeslag till stor del ha slutat att ha sex.

I åldersgruppen 18–24 hade bara 35–50 procent av männen ett aktivt sexliv redan 2007, och år 2015 hade den siffran sjunkit till 15 procent, enligt en finsk studie från 2017. Studien inkluderar alla män, men bland heterosexuella män är siffran med ett aktivt sexliv troligen ännu lägre.

Bland de unga kvinnorna syntes däremot ingen förändring under samma period. Runt 40 procent av de unga kvinnorna uppger sig ha ett aktivt sexliv, vilket innebär att en förhållandevis konstant mängd kvinnor delar på en allt mindre grupp sexuellt aktiva män.


Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Vänsterduons insats i "På spåret" hånas. Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson sågas.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcksspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0